Gelderse Vallei

In dit inloophuis haalt Brannie (86) haar wekelijkse dosis gezelligheid

VOORTHUIZEN - Al jaren is Brannie van de Bunt (86) vaste gast bij Perron16 in Voorthuizen. Het inloophuis voor en door Voorthuizenaren is een belangrijke plek voor haar geworden, waar ze op zaterdag graag naar toe gaat voor een kopje koffie: "Het gaat mij om het contact met andere mensen, het ontmoeten van mensen en puur de gezelligheid".
Perron16 opende in het voorjaar van 2022 de deuren van een nieuw, rolstoelvriendelijk pand aan het Smidsplein. Dat gebeurde met hulp van de Leefbaarheidsalliantie in Gelderland. Die houdt zich al jaren bezig met de vraag: wat kun je doen om je wijk of dorp leefbaarder te maken?
"We hebben 30 professionele adviseurs waar mensen kosteloos gebruik van kunnen maken", vertelt Gerrit Kapteijns van de alliantie. Deze adviseurs helpen mensen bij de uitvoering van hunnen plannen en verwijzen ze naar de juiste instanties.
Zo ging dat ook bij Perron16: "Ons inloophuis was zo succesvol dat het pand te klein was geworden. We hadden een pand op het oog, maar dat was volledig vervallen. De leefbaarheidsalliantie heeft ons toen geholpen met de subsidieaanvragen. Zo gaven ze ons met name het advies om in de begroting ook rekening te houden met duurzaamheid om de kans op goedkeuring van de subsidieaanvraag te vergroten", blikt Johan Borren van Perron16 terug.

Verbondenheid

De provincie Gelderland wil inwoners stimuleren om de leefbaarheid en verbondenheid te verbeteren tussen mensen in hun buurt of dorp. "De provincie maakt het dan ook mogelijk dat we dit zo kunnen doen en dat is ook wel belangrijk, want dan kun je als inwonersinitiatief net dat stapje verder zetten", stelt Kapteijns.
Behalve advies geven bij subsidieaanvragen, kun je ook bij de leefbaarheidsalliantie terecht als je wilt weten hoe je meer vrijwilliger kan betrekken bij je plannen. De leefbaarheidsalliantie heeft al veel initiatieven geholpen, van mensen die een buurttuin hebben opgezet tot mensen die hun medewijkbewoners helpen hun huis te verduurzamen.
In het programma Angelique gaat buurtmaken bezoekt Angelique  Krüger Perron16 in Voorthuizen
In het programma Angelique gaat buurtmaken bezoekt Angelique Krüger Perron16 in Voorthuizen © Omroep Gelderland

'Gezelligheid moet je zelf opzoeken'

Voor de mensen achter Perron16 was de hulp vanuit de leefbaarheidsalliantie erg welkom: "Je kunt alles ook wel op papier vinden, maar als je iemand lijflijk kunt spreken dan voelt dat wel anders", aldus een van hen.
Het inloophuis is zeven dagen per week geopend en wordt volledig gerund door vrijwilligers zoals Johan Borren: "Op zondag zijn er vaak weinig activiteiten en zijn mensen vaak alleen. Daarom zijn wij ook op zondag opengegaan en daar was gelijk veel belangstelling voor.
Borren vindt het belangrijk dat dit vrijwilligerswerk doorgaat en dat je wat voor andere mensen kunt doen: "Je kunt mensen een luisterend oor bieden. Het zijn de gesprekken en de verhalen die mensen vertellen. Soms zwaar, maar soms ook gewoon over hele luchtige onderwerpen."
Terug naar de 86-jarige Brannie. Zij woont zelfstandig en is inmiddels 22 jaar weduwe. Iedere week komt ze met haar rollator naar het inloophuis. Brannie is slechtziend, maar dat staat haar niet in de weg: "Ik heb veel moeten opgeven, maar kijk naar wat ik nog kan en je moet gezelligheid zelf opzoeken. Natuurlijk mis ik mijn maatje".
In het programma Angelique gaat buurtmaken! bezoekt Angelique Krüger Perron16 in Voorthuizen. Bekijk hier de hele uitzending.
Heb jij ook een idee voor jouw buurt, dorp of stad en kan je wel wat advies gebruiken? Op de website van de Leefbaarheidsalliantie kan je met je vraag terecht, ook vind je daar hulpmiddelen om aanvragen te doen.

Hoe staat het met de leefbaarheid in wijk, dorp en stad? In het nieuwe programma Angelique gaat buurtmaken! bezoekt Angelique Krüger bewonersinitiatieven die bijdragen aan een fijnere woonomgeving.

Wekelijks speelt Angelique met twee buurtbewoners daarnaast de buurtborrelquiz. Want hoe goed ken jij je buurman of -vrouw? Hoe meer vragen goed, hoe voller de borrelplank.

Ook belangrijk voor de leefbaarheid: voorzieningen! Is er in jouw dorp of wijk openbaar vervoer, een pinautomaat of een sportvoorziening? Angelique checkt hoe het ervoor staat. Kijk iedere zondag om 17.15 uur naar een nieuwe aflevering van Angelique gaat buurtmaken! op TV Gelderland.