Stedendriehoek

Iconische 'apenrots' dichtgespijkerd, Apeldoorn is het beu

Het oude pand van Centraal Beheer in Apeldoorn wordt dichtgespijkerd.
Het oude pand van Centraal Beheer in Apeldoorn wordt dichtgespijkerd. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Het oude en verpauperde pand van verzekeraar Centraal Beheer in Apeldoorn wordt dichtgespijkerd. De situatie rond het leegstaande gebouw is onveilig en gesprekken daarover met de eigenaar leveren niets op. Maandag begint het dichttimmeren van het monumentale gebouw in het centrum van Apeldoorn, dat ook wel bekend staat als 'de apenrots'.
Het gigantische gebouw aan de Prins Willem-Alexanderlaan staat al leeg sinds 2013, toen Centraal Beheer verhuisde naar een andere plek. Het beroemde pand staat te boek als de allereerste kantoortuin ter wereld en daarmee is studiemateriaal voor architecten. Maar het verval ontgaat niemand. Ontelbare ruiten zijn al gesneuveld en er is sprake van betonrot. Het pand, geesteskind van architect Herman Hertzberger, is een doorn in het oog van de omgeving.

Ultimatum verstreken

Een projectontwikkelaar was onder de naam Hertzberger Park voornemens om 'de apenrots' om te toveren in een appartementencomplex, maar dat plan komt maar niet van grond. Intussen is er door de verpaupering sprake van vernielingen en overlast. De situatie rond het gebouw is onveilig, constateert de gemeente. Een ultimatum aan de eigenaar om daaraan een einde te maken, verstreek volgens Apeldoorn zonder dat er iets gebeurde.
De gemeente is de situatie nu zat en neemt daarom het heft in eigen handen. De begane grond en de eerst etage worden helemaal dichtgespijkerd. Dat moet illegale toegang en overlast door nieuwsgierigen voorkomen.
Rond het gebouw komen camera's te staan om de boel in de gaten te houden. Ook worden hekken met prikkeldraad geplaatst. Het dichtspijkeren duurt twee weken.
Donderdagavond woedde er brand op de bovenste etage van het voormalige kantoor. De politie en brandweer sluiten brandstichting niet uit. De laatste jaren is het pand vaker doelwit geweest van brandstichtingen, vernielingen en diefstallen.