Rivierengebied

Nu al recordbedrag voor kankeronderzoek, mede dankzij Joke, Jolanda en Mike

Recordbedrag opgehaald bij 'Nijmeegse' editie Swim to Fight Cancer.
Recordbedrag opgehaald bij 'Nijmeegse' editie Swim to Fight Cancer.
VALBURG - Bijna 300 deelnemers verschenen vandaag in de brandende zon aan de start van de landelijke actiedag Swim to Fight Cancer. Het aantal deelnemers was al een record, maar ook het geldbedrag stijgt boven alle eerdere edities uit.
"Er kan nog steeds gedoneerd worden", benadrukt de organisatie, maar aan het einde van een succesvolle dag houdt een trotse organisatie een groot bord met daarop 176.837 euro omhoog.
41 teams zijn al weken druk geweest om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Allemaal hebben ze een eigen verhaal. Zo overwon Joke Werts zelfs al meerdere keren kanker en verloor ze meerdere familieleden. Samen met haar dochter en kleinzoon doken de drie generaties zondag het water in.
Bekijk hier haar verhaal.
41 teams zwommen tegen kanker

Vijf keer te veel blauwalg

Dát het hele evenement überhaupt doorging was echter nog niet zo vanzelfsprekend. Het evenement wordt al vijf jaar georganiseerd in de Nijmeegse Spiegelwaal, maar dit jaar kwam de organisatie voor een onaangename verrassing te staan. "Onze waterpeilers controleren steeds het water", vertelt Ivo Schaap. "Ze ontdekten deze week ineens dat het water vijf keer zoveel blauwalg bevat als wat gezond is voor een mens."
Op het laatste moment werd nog uitgeweken naar het naastgelegen Valburg. Formeel vond het 'Nijmeegse evenement' daardoor dus eigenlijk plaats in de gemeente Overbetuwe. Burgemeester Hubert Bruls moest daarom officieel toestemming vragen aan zijn collega-burgemeester Patricia Hoytink-Roubos om alsnog het startschot te mogen geven. Zo bleef het toch een beetje een 'Nijmeegse' editie.

Swim to Fight Cancer is een landelijk evenement waar deelnemers en sponsoren zich inzetten voor een geliefde en om donaties op te halen voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie. In Gelderland werd gezwommen in het Stroombroek in Braamt en bij evenementenlocatie Watergoed bij Valburg. Iedereen kan meedoen aan de Swim: van jong tot oud, van individu tot team. De afstanden? 500, 1500 of 3000 meter. In Valburg werd 176.837 euro en in de Achterhoek werd 401.323 euro opgehaald.