Gelderse Vallei

NK Burlen gaat niet door en dat is balen voor Sem

Sem imiteert een hert.
Sem imiteert een hert. © Omroep Gelderland / Pexels
OTTERLO - Langzamerhand begint op de Veluwe de bronsttijd, waarin het geluid van massa's burlende herten op veel plekken te horen is. Voorheen werd in deze periode ook het NK Burlen gehouden, maar dat is verleden tijd. En dat is dikke pech voor burler Sem Rijnhout.
Na tien jaar burlen voor de nationale titel vond Nationaal Park de Hoge Veluwe het mooi geweest. Het NK Burlen begon in 2013 als ludiek evenement. Tien jaar lang deden de deelnemers hun best om de imponerende bronstroep van het edelhert na te doen.
De hoop was dat burlen zich verder zou ontwikkelen als sport, vertelt Aylmer Graeler van het nationale park. "In andere landen nemen ze het wel serieus en zijn er echte competities. Dat was niet per se het doel toen we hiermee begonnen, maar het is er helaas ook niet van gekomen."

Voor de gein opgeven

Integendeel: lang niet alle deelnemers namen het NK serieus. "Er was een groep die een lage drempel ervaarde om niet op te komen dagen. Vorig jaar hadden we uiteindelijk maar vijf deelnemers. De zesde kwam ook nog eens flink te laat", zegt Graeler. "En dan heb je ook nog de mensen die elkaar voor de gein opgaven. Als we die dan nabelden, wisten ze nergens van."
Deelnemers die het evenement wel serieus namen, ergerden zich aan de studenten die in een dronken bui op het podium stapten en allesbehalve een burlend hert ten gehore brachten.

Sem burlt in de studio

Sem Rijnhout baalt ervan dat het NK niet meer wordt gehouden. "Het was een wedstrijd waar ik vaak aan mee deed", vertelt hij in De week van Gelderland. Omdat hij nu niet meer op competitieniveau kan burlen, schiet hij in deze periode graag foto's van bronstige herten.
Op zijn negende deed Sem voor het eerst mee aan het kampioenschap. "Ik werd door een boswachter gevraagd om mee te doen, en toen heb ik direct gewonnen." Of dat nou komt doordat hij toen echt fantastisch burlde of doordat hij gewoon een schattige negenjarige was, blijft gissen.
Daarna schreef Sem zich nog vier keer in, waarin hij nog een keer met de eerste prijs naar huis ging.
Hij verwacht ook niet dat het kampioenschap in Nederland ooit terugkeert. In Duitsland is het competitieburlen net wat groter, daar wordt zelfs een EK gehouden. "En daar wil ik graag een keer kijken", zegt Sem.
Kijk hoe presentator Klaas Drupsteen ook een poging tot burlen doet in De week van Gelderland:
Klaas burlt in De week van Gelderland