Gelderse Vallei

Iconisch theehuis staat op Funda (voor een flink bedrag)

Het theehuis op zijn nieuwe plaats.
Het theehuis op zijn nieuwe plaats. © Maarten van Blokland
BENNEKOM - Het iconische Theehuis Hoekelum staat sinds afgelopen donderdag op huizensite Funda. Enthousiastelingen moeten wel diep in de buidel tasten: het monumentale pand moet zo'n half miljoen euro kosten.
Het theehuis is al jarenlang onderwerp van gesprek in Bennekom en Ede. Vorig jaar werd het, na veel bureaucratisch gesteggel, zelfs in zijn geheel verplaatst. Er moest namelijk ruimte worden gemaakt voor de Parklaan: een nieuwe ontsluiting tussen de A12 en de N224.
Het huisje staat nu al ruim een jaar op zijn nieuwe plek, zo'n tien meter verderop. Dat was een behoorlijke klus, want het pand weegt ruim 200.000 kilo.

Uniek kijkje binnenin

Hoe mooi het pand er van de buitenkant uitziet, zo aftands oogt het gebouwtje van binnen. Op de foto's is te zien dat het behang is afgebladderd en van een vloer is eigenlijk helemaal geen sprake. Makelaar Ditters schrijft op Funda dat het gebouw "enorm veel karakter uitstraalt en geheel naar eigen wens is in te vullen."
Het gebouw beschikt wel over een aantal bijzondere details, zoals een fraaie bakstenen muur, klassieke ramen en een grote houten zolderdeur.

Gemeente wil ervan af

De gemeente Ede is eigenaar van het theehuis, maar wil er dus vanaf. Daarom verscheen het rijksmonument donderdag op Funda. Opvallend is dat de toekomstige eigenaar zelf mag weten waar het pand voor gebruikt gaat worden: horeca, bewoning of een aan huis verbonden beroep.

Hoogste bod niet doorslaggevend

Of er nou daadwerkelijk een half miljoen (of zelfs meer) geboden wordt, is geen doorslaggevende factor voor de verkoop. De uiteindelijke gunning ligt bij de gemeente. "Hierbij is niet het hoogste bod leidend, er wordt ook gekeken naar de invulling van het pand", meldt de makelaar in de advertentie.