Arnhem en omstreken

Overlastgever terug naar woning: 'Buren durfden niet thuis te slapen'

De woning aan de Looierstraat.
De woning aan de Looierstraat. © RTV Connect
ARNHEM - De overlastgevende woningeigenaar aan de Arnhemse Looierstraat mag sinds vrijdag zijn huis weer in. Burgemeester Ahmed Marcouch heeft hem dan vier weken lang een huisverbod opgelegd, en dat is het maximum. De burgervader belooft er alles aan te doen om de rust in de buurt te handhaven.
Daarnaast waarschuwt Marcouch dat hij er niet voor terugdeinst opnieuw op te treden. "Buren hadden slapeloze nachten. Een aantal durfden niet eens meer thuis te slapen."
Begin april betrok deze overlastgever zijn woning aan de Looierstraat. Sindsdien was er onder meer sprake van harde muziek, bedreigingen, seksuele intimidatie en afval op straat. Ook zou er van het balkon af worden geplast. Junks liepen in en uit en sliepen met zijn allen in een kamer vol matrassen.

Eerste keer in Nederland

Het huisverbod dat Marcouch vervolgens oplegde, is een maatregel waar hij als Kamerlid nog het initiatief voor nam. Naar zijn weten is het de eerste keer dat die in Nederland is toegepast. In de tussentijd is de overlastgevende man op 'allerlei manieren benaderd'. "Ons doel is om de rust en orde te herstellen, maar ook te kijken of we hulpverlening kunnen bieden."
Of de burgemeester deze man nu met vertrouwen weer terug laat gaan naar zijn woning? "Ik hoop dat dit huisverbod een stevig signaal was. Maar we blijven er bovenop zitten", reageert Marcouch. In algemene zin geeft hij aan dat het 'altijd lastig is als iemand niet heel erg uit zichzelf mee wil werken'. "Als het gedrag zich herhaalt, zullen we optreden. Eventueel met soortgelijke maatregelen of boetes."

'Koopwoning maakt het lastiger'

Dat het hier om een koopwoning gaat, maakt het proces lastiger, erkent Marcouch. "Eigendomsrecht en woonrecht zijn heel heilig. Daar hoort ook de plicht bij om je buren te respecteren. Bij huur kun je dan soms een contract laten ontbinden. Dat is hier lastiger. Maar ik doe alles wat binnen mijn mogelijkheden ligt."
Zijn inzet is om de buurtbewoners hun veiligheid en leefbaarheid terug te geven en te laten behouden, benadrukt hij. "Het venijnige is dat deze slachtoffers zich niet veilig voelen in hun eigen huis of portiek. Ik sprak een van de bewoners die erg blij was met de rust van de afgelopen weken. Die heeft slapeloze nachten gehad door aanbellen en intimidatie. Als dat gedrag niet verandert, wordt de ernst ervan natuurlijk steeds groter."