Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Airborne 2023: deze evenementen kun je nog bezoeken

Airborne herdenking op de Ginkelse heide in Ede.
Airborne herdenking op de Ginkelse heide in Ede. © Gemeente Ede
ARNHEM - De maand september staat in Arnhem en omgeving in het teken van de Airborne-herdenkingen. Er zijn tal van activiteiten in de regio om stil te staan bij de in 1944 verloren Slag om Arnhem. Wat is er allemaal te doen tijdens de Airborne 2023 en waar? We lichten een aantal evenementen eruit.

Airborne in Arnhem

In Arnhem staan er verschillende activiteiten rondom de Airborne-herdenkingen op de agenda. Zo is er in het weekend van 9 en 10 september de Airborne Freedom Run vanaf Papendal. Met verschillende afstanden en een night edition is er voor iedere loper een geschikte run. Hier lees je meer over de Airborne Freedom Run.
In de Berenkuil in Arnhem is op 15 september de traditionele Airborne Herdenking van de Slag om Arnhem. De ceremonie begint met de March over the Bridge om 18.45 uur. Onder leiding van de Royal British Legion TN lopen de pipes & drums over de John Frostbrug van de zuidzijde naar de Airborneplein. Daarna is er een ceremonie met kransleggingen.
Op dezelfde dag, vrijdag 15 september, vormt de Rijnkade onder de John Frostbrug het decor voor het spektakel Bridge to Liberation. Vanaf 20.00 uur beleef je Bridge to Liberation LIVE op de Rijnkade in Arnhem en on screen op TV Gelderland.

Airborne in Driel

De Polentocht is een herdenkingswandeltocht die op de tweede zaterdag in september gelopen wordt in de omgeving van Driel en de Veluwezoom. Op zaterdag 9 september kun je afstanden van 6, 10, 15 en 25 kilometer lopen.

Airborne in Ede

Met de Airborne Veteranenavond luidde de gemeente Ede de Airbornemaand eind augustus in. Het concert van het Orkest Koninklijke Luchtmacht samen met gastartiest Xander de Buisonjé werd druk bezocht.
Dat is niet de enige herdenkingsactiviteit in Ede, de traditionele luchtlandingen staan ook nog op de agenda. Deze vinden dit jaar plaats op zaterdag 16 september op de Ginkelse Heide, tussen 09.00 en 15.30 uur.
En op zaterdag 23 september is er het Pegasus Wandelfestival. Een bijzondere culturele beleveniswandeling met verschillende routes. Hier vind je alle informatie over het Pegasus Wandelfestival.

Airborne in Heelsum

In Heelsum is op 16 september om 18.00 uur een kerkdienst, waarna er om 19.00 uur met een stille tocht naar het Airborne monument wordt gelopen. De kerkdienst is in Het kerkje op de heuvel in Heelsum, Koninginnelaan 24.

Airborne in Oosterbeek

Op 9 september kun je om 14.00 uur mee met een rondleiding over de Airborne Begraafplaats, een militaire begraafplaats waar meer dan 1750 geallieerde soldaten zijn begraven. De rondleiding is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar. Deelname aan de rondleiding kost 7,50 euro.
De Oosterbeekse Concertzaal wordt van 14 tot en met 16 september omgetoverd tot een levend museum met onder meer voertuigen, wapens, medisch materiaal en uniformen uit 1944. Van 09.00 tot 16.00 uur kun je zo beleven hoe het er aan toeging in een noodhospitaal van de Britse Airborne-troepen.
In Oosterbeek is er op 16 september ook een grote Airborne Taptoe, vanaf 19.00 uur. Hier vind je meer informatie en kun je kaarten reserveren.
Tenslotte kun je op 25 september om 21.00 uur meelopen met de White Ribbon Mile. Dit is een korte wandeling die de barre tocht symboliseert van militairen en net als toen wordt aangegeven met een wit lint.

Airborne in Renkum

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 september is er in Renkum van alles te zien en te beleven in het kader van Renkum Airborne. Check hier het hele programma. Op vrijdag zijn er naast een indrukwekkende herdenkingsceremonie (11.00 uur) die het evenement opent, onder meer modelvliegshows en een groot living history Basecamp met diverse voertuigen.
Op zaterdag beginnen vanaf 12:00 uur de voertuigen van de Race to the Bridge zich langs de Telefoonweg op te stellen. Vanaf 14.00 uur is er een militaire optocht van voertuigen. De optocht start bij één van de originele landingszones in Renkum en eindigt via de John Frostbrug in Oosterbeek bij het Airborne Museum.

Airborne in Wolfheze

Op zaterdag 9 september is er de Wolfheze Airborne Xperience. Vanaf 16.00 uur is er van alles te doen en te zien bij de Oranjetent aan de Van Mesdagweg.
Op zondag 10 september kun je deelnemen aan een begeleide Glider Natuurwandeling die langs historische plaatsen rondom Wolfheze voert, waar op 17 september 1944 rond de 600 Gliders zijn geland na een verwoestend bombardement op het dorp Wolfheze. De wandeling start om 13.00 uur, vanaf het Dorsplein in Wolfheze.

Airborne in Schaarsbergen

Bij Tattoo’s Vol Verhalen op 9 en 10 september van 10.00 tot 17.00 uur komen veteranen en tattoo artists Kenny Burgers (Kenny’s Tattoo) en Jim Bremen (Omega Ink) een dag lang tatoeëren in de Witte Kapel in Schaarsbergen. Veteranen krijgen een extra lief tarief. Je kunt je wapen- bataljon-, regimentsembleem laten tatoeëren of andere kleine afbeeldingen.
Ook kun je tijdens de Open Monumentendag op 9 en 10 september in de Witte Kapel in de indrukwekkende tentoonstelling en totaaltheater ‘Helmen Vol Verhalen’ bezoeken. Veertig jaar Nederlandse militaire missies samengevat in meer dan vijfentwintig kunstwerken.
Deze en andere activiteiten in de Airborne regio vind je ook in deze agenda.