Rijk van Nijmegen

Maïs, pompoen en bonen, zo maak je je eigen Inca-tuin

Biologische tuinder Alfons van Deursen
Biologische tuinder Alfons van Deursen © Omroep Gelderland
GROESBEEK - De Inca's wisten het al: de combinatie van pompoen, mais en bonen is super voedzaam en de drie planten helpen elkaar om elk seizoen weer opnieuw te kunnen groeien. Ideaal dus voor in de tuin. En je hebt er niet eens veel ruimte voor nodig
Maïs levert energie en kan lang bewaard worden, bonen geven eiwitten en in pompoenen zitten vitaminen en mineralen. Een groot deel van wat je aan voeding nodig hebt.
Het is een ideale combinatie die ook wel de drie gezusters wordt genoemd of een milpa. Het woord milpa betekent het nabije veld. Het is terug te voeren op de milpa-velden van de Inca’s die in de buurt van hun woningen lagen. Zo hadden ze altijd voedzaam eten in de buurt.

De boon klimt in de maïs

Alfons van Deursen is een biologische tuinder in Breedeweg (gemeente Berg en Dal). Hij heeft een aantal milpa-bedden staan. "De planten zorgen voor elkaar, de boon kan in de maïs klimmen en de pompoen zorgt met zijn grote bladeren op de bodem dat er vocht wordt vastgehouden", legt hij uit.
Een milpa-bed kan al op een vierkante meter groeien, heeft bijna geen onderhoud nodig, maar wel een beetje zon. Zodra de grond door de pompoen is bedekt, wordt het bed min of meer aan zijn lot overgelaten. Daarom is bijvoorbeeld wieden alleen aan het begin nodig van de teelt.
Een klein milpa-bed kan al in een grote kuip op het balkon of terras.

Planten en zaaien in mei

Half mei kunnen de zelfgekweekte of gekochte zaailingen in het bed worden geplaatst. Tegelijk met het planten van de maïs en de pompoen kunnen ook de bonen ongeveer 5 centimeter diep in een cirkel rond de maïsplanten worden gezaaid. Van daaruit zullen ze later de weg omhoog in de maïs vinden. In september is het tijd voor de oogst.
Bekijk hoe je zelf een milpa-bed kan aanleggen in je tuin:
Zo maak je je eigen supervoedzame Inca-tuin