Rijk van Nijmegen
Is er plek voor ‘extreemrechtse’ GNSV op de Radboud Universiteit?

NIJMEGEN - Is er plek voor de Groot Nederlandse Studenten vereniging GNSV op de Radboud Universiteit? Die vraag stond vanmiddag centraal tijdens een college op de Radboud Universiteit. Toen de GNSV zich onlangs presenteerde op de introductiemarkt ontstond er een vechtpartij tussen linkse activisten en de nieuwe studentenvereniging.
Het was een beladen college donderdagmiddag op de Radboud Universiteit. Nog voordat rector magnificus Han van Krieken van de Radboud Universiteit uitleg kon geven over het toelaten van de GNSV zijn er mensen die bezwaar maken tegen een beveiliger die foto’s maakt. Mogelijk om bij eventuele ongeregeldheden later onderzoek te kunnen doen.
Beveiliger maakt foto's
De verzekering dat de foto’s achteraf gewist zullen worden stelt velen ook niet gerust. ‘Waarom worden ze dan in eerste instantie gemaakt’, zo roept er een. En de bezwaarmaker zelf die anoniem wil blijven, zegt achteraf: ‘Dit heb ik in dertig jaar nog nooit meegemaakt op de Radboud Universiteit.’
En dat allemaal om een vereniging die naar eigen zeggen gewoon veel waarde hecht aan studententradities en anderzijds een conservatief-nationale levensbeschouwing heeft die op verschillende manieren tot uiting wordt gebracht. Zo staat het althans op de site van de GNSV. Praeses Daan Meershoek heeft alleen per e-mail gereageerd op het geweldsincident dat volgens hem volledig is uitgelokt door extreemlinkse activisten.
Radboud keurt geweld af
Rector magnificus van de Radboud Universiteit Han van Krieken keurde bij de opening van het academisch jaar onlangs geweld af, zonder specifiek namen te noemen. In een veilige omgeving is er volgens Van Krieken geen ruimte voor geweld, maar moeten ook de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting worden gerespecteerd.
Van Krieken zag geen reden om de GNSV de toegang tot de introductiemarkt te ontzeggen. Zij hebben immers ingestemd met het mission statement van de Radboud Universiteit dat onder meer racisme en uitsluiting van bepaalde groepen afkeurt.
Hondenfluitjes als extreemrechtse signalen
Maar precies dat zou de GNSV volgens tegenstanders wel doen. Zo zouden leden van de GNSV weigeren om transpersonen de hand te schudden. En daardoor zouden bepaalde minderheidsgroepen zich niet veilig voelen. Veel aanwezigen noemen de GNSV deze donderdagmiddag ‘extreemrechts’ en politiek filosoof Mathijs van de Sande stelt dat je de ideeën van de GNSV als vorm van geweld jegens minderheden kan beschouwen.
Volgens politiek filosoof Van de Sande moet je bij clubs als GNSV een beetje tussen de regels doorlezen op zoek naar zogenoemde hondenfluitjes, signalen die voor kenners aangeven dat het hier om een ‘extreemrechtse organisatie’ gaat. Zo verwijst de GNSV volgens hem naar de Groot Nederlandse gedachte dat onder meer Nederland en Vlaanderen één natie moeten vormen. Een gedachte die sinds de Tweede Wereldoorlog vooral met extreem rechts geassocieerd wordt, zo vertelt Van de Sande.
Politiek filosoof: 'GNSV werkt samen met facistische en extreemrechts groeperingen'
Volgens Van de Sande moet je ook kijken naar verenigingen waarmee GNSV samenwerkt zoals de Geuzenbond die volgens hem ‘fascistisch en extreemrechts’ is en de Vlaamse NSV! Een kweekvijver van extreemrechtse politici, aldus de politiek filosoof.
De meeste studenten zijn het donderdagmiddag met hem eens. Enkele studentenvertegenwoordigers bieden Han van Krieken dan ook een brief aan met het verzoek het universiteitsstandpunt rondom de GNSV nog eens te heroverwegen. Ze willen wel in gesprek gaan met de GNSV en dat doet Van Krieken deugd.
Aanwezige: 'Rechtse mensen blijken heel aardig'
De enige aanwezige donderdagmiddag die kritiek heeft op de afkeurende houding richting de GNSV geeft aan dat ze eerder ook afkeurend stond tegen mensen van rechtste signatuur. ‘’Maar sindsdien bezoek ik regelmatig bijeenkomsten van Forum voor Democratie en dat blijken hele aardige mensen”, zo vertelt zij.
Daar koopt Mathijs van de Sande echter niets voor. De personen kunnen best aardig zijn, het gaat om de ideeën van een organisatie, vindt hij. En als die niet stroken met datgene waar je als universiteit voor wilt staan mag je hen best respecteren, maar hoef je ze volgens Van de Sande nog niet te faciliteren door deelname aan een introductiemarkt.