Gelderland

Zo maak je een einde aan maden in de kliko

Met het scheiden van het afval worden kliko's steeds minder vaak geleegd. Dat betekent bij tropische temperaturen stank en krioelende maden in de vuilcontainer. Het is te voorkomen. We zetten de anti-maden-tips op een rij.

Dit zijn de belangrijkste tips tegen stank en maden in de kliko:

  • Voorkom stank en maden door een oude krant of stro onderin de kliko te leggen, zodat afvalresten niet aankoeken.
  • Als er al maden zijn, is het handig een tak klimop (Hedera) in de container te leggen. Klimop is namelijk giftig voor maden.
  • Maden houden niet van kokend heet water met een scheut azijn of groene zeep.
  • Lavendel bestrijdt de stank, maar ook de maden. Die hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan er aan dood. Verse lavendel helpt, maar een luchtverfrisser met lavendelgeur ook.
  • De gemeente Duiven adviseert op haar website om een pantysokje met mottenballen in de container te hangen. Wel het pantysokje even weghalen, als de container wordt geleegd. 
  • Vlees of vochtig afval weggooien is vragen om problemen. De gemeente Doetinchem geeft de tip om over dit soort afval gips of kalk te gooien. Of dit ook in de groene container voor groente- en fruitafval mag, is niet duidelijk. 
  • Vlees of vis niet los in de container gooien, maar in een biologisch afbreekbare zak of in een stuk krant doen, is de tip van de gemeente Duiven. 'Op deze manier kan de vlieg niet bij het vlees om er eitjes in te leggen.'
  • Beide gemeenten geven het advies de container zo nu en dan op een kier te zetten of open te doen. 'Maden houden niet van licht en houden van vochtige plekken. Daarom kan de container openzetten een hoop schelen. U kunt dat doen door bijvoorbeeld een stokje onder de rand van de deksel van de container te leggen.' Wellicht handig om deze tip op te volgen in combinatie met de mottenballen- of lavendeltip (zie hierboven).
Dit verhaal maakten we in 2020 en delen we, nu het zo extreem heet is, opnieuw.