Liemers
Onkruidbranden gaat mis, hoe moet het wel?

TOLKAMER - Brand in Tolkamer, en wel aan het Navigatiepad. Woensdagochtend stonden daar meerdere struiken en boompjes in brand. Het is mis gegaan tijdens het wegbranden van onkruid, zo meldt een videocorrespondent ter plaatse. Dat branden is niet zonder risico en gaat vaker niet goed. De vraag rijst: hoe kom je wel van onkruid af?
De brandweer wist het vuur in Tolkamer te bedwingen. De schade aan het groen is flink, maar er vielen geen gewonden. Eerder deze zomer waren er ook al branden doordat het weghalen van onkruid misging. In Loo vloog op halverwege augustus een coniferenhaag in brand en datzelfde gebeurde eind juni in Voorthuizen. Allemaal bij het wegbranden van onkruid.
Hoe pak je onkruid wel aan? Is het wel te doen met een brander?
"Ja", zegt groenexpert Damiän Luiking. "Zolang je het maar veilig doet." Luiking is een van de coaches van het tv-programma De Groenste Straat van Gelderland. "Bij het branden is het belangrijk dat je altijd een brandblusser of emmer water in de buurt hebt. Verder moet je de brander op ruime afstand van droge bladeren, struiken en grassen houden. Blijf ook weg bij planten die je wel wilt houden. Want hitte kan zich op grote afstand verspreiden. En je wordt er niet blij van als de hitte je mooie planten vernield."
Onkruid stomen
"Stomen is een alternatief", vervolgt Luiking. "Dit wordt meestal gedaan door bedrijven. Een soort trekker met een tank spuit het water op het onkruid. De hitte heeft hetzelfde effect als het branden, maar er zijn geen vonken en dus is er minder kans op brand."
Andere alternatieven zijn er ook. "Borstelen. Dan ga je met een grote grove bezem over de voegen heen en veeg je de boel schoon en het onkruid eruit. Het is ook mogelijk om gewoon zelf het onkruid eruit te plukken."
Tips voor het plukken
Jan Willem van der Hogen is niet alleen redacteur bij Omroep Gelderland. Hij is ook een kenner op het gebied van tuinieren. Hoe kijkt hij naar het verwijderen van onkruid? "Vraag je eerst af wat onkruid is. Sommige planten die onkruid genoemd worden, kunnen hartstikke mooi bloeien. Die hoef je niet weg te halen. En als je dat toch doet, kan dat het beste door ze er met wortel en al uit te trekken", zegt hij.
Van der Hogen heeft daar een tip bij. "Als er geen zaden in het kruid zitten, kun je de getrokken gewoon in de tuin achtergelaten. Het biedt een fantastische voedingsbodem voor nieuwe planten. Je moet de plant wel met wortel en al trekken, anders groeit ie terug."
En bestrijdingsmiddelen?
In bestrijdingsmiddelen ziet Van der Hogen niets: "Niet doen. Je raakt er niet alleen de plant mee. Het is niet goed voor vogels en andere dieren. Ook de planten hebben er last van. Datzelfde geldt voor schimmels. Dat gaat allemaal dood. Ook op de lange termijn blijft het spul in de bodem zitten."
"Het is een taboe en ook ik vind dat het zo min mogelijk gebruikt moet worden", vult Luiking aan. Toch is hij iets genuanceerder. "De overheid heeft veel bestrijdingsmiddelen verboden. Nu zie je dat veel mensen daarom met azijn en andere schoonmaakmiddelen aan de slag gaan. En dat is nog veel schadelijker. De fabrikant van een bestrijdingsmiddel heeft de inhoud als het gaat om de concentratie van het gif perfect uitgedacht. Dan is van alle soorten gif een bestrijdingsmiddel het minst schadelijk. De beoogde plant gaat bij gebruik wel dood, maar niet per se alles eromheen. Op de verpakking staat hoe het middel het beste werkt."
"Maar toch moet het gebruik zoveel mogelijk vermeden worden. En zelf rommelen met schoonmaakchemicaliën moet je al helemaal niet doen", besluit Luiking.
[sliderbegin:Alle media vanaf dit element wordt aan een slider toegevoegd.]


[slidereinde:Alle media tot dit element wordt aan een slider toegevoegd.]