Arnhem en omstreken

Marco moet park Gillis verlaten: 'Dat wordt onderduiken'

Marco Besseling en het huisje waar hij woont op het Arnhemse park van Peter Gillis.
Marco Besseling en het huisje waar hij woont op het Arnhemse park van Peter Gillis. © Eigen foto/Omroep Gelderland
ARNHEM - Marco Besselink moet zijn woning op het Arnhemse vakantiepark van Peter Gillis toch verlaten. Dat besloot de rechter woensdag. Er is volgens de rechter geen sprake van bijzondere omstandigheden om Marco toch te laten blijven, zoals hij zelf graag wilde. Hij zegt nu te gaan zwerven.
De rechtbank vindt dat er sprake is van een overtreding. De gemeente Arnhem is om die reden juist verplicht om op te treden.

'Dan ga ik maar zwerven'

"Daar was ik al bang voor", reageert Marco na het horen van het nieuws. "Dat wordt onderduiken. Van de radar verdwijnen", klinkt het als een serieus plan. "Ik heb een oude camper. Dan ga ik daar maar mee zwerven. Ik heb geen keuze."
Een geschikt alternatief met een gelijkwaardige woning, is er volgens Marco niet. Nu woont hij mooi afgelegen in de natuur. "Met mijn PTSS, kan ik niet in een flat. Dan gaan de ramen eruit."

'Je krijgt burgerlijke ongehoorzaamheid'

Een alternatief is dat hij zich ergens anders in laat schrijven en in zijn huidige woning gaat recreëren, bedenkt Marco. "Dan ligt de bewijslast bij iemand anders. Met dit soort dingen krijg je burgerlijke ongehoorzaamheid. Dat is kennelijk wat ze willen."
De rechtbank zegt de moeilijke privésituatie en het medische dossier van Marco te begrijpen, evenals de krapte op de woningmarkt. "Maar deze omstandigheden maken nog niet dat hij alleen maar op het vakantiepark zou kunnen wonen of dat niet van hem kan worden verlangd om andere passende en geschikte woonruimte te zoeken", valt te lezen in een verklaring.
Dat de gemeente vaste bewoners op het park heeft ingeschreven in de gemeentelijke administratie en van de vaste bewoning al lange tijd op de hoogte is, betekent volgens de rechter niet dat de overtreding daarmee wordt toegestaan of er later niet meer op kan worden gehandhaafd.

Tevreden wethouder

Wethouder Paul Smeulders laat weten tevreden te zijn met de uitspraak van de rechter die 'zijn handhavingsbeleid op het vakantiepark bevestigt'. "We blijven ons inzetten voor correct gebruik van vakantieparken en zullen tegelijkertijd bewoners, waar nodig, blijven begeleiden in hun zoektocht naar passende woonruimte."

De gemeente strijdt al jaren tegen de permanente bewoning onder slechte omstandigheden van een grotendeels kwetsbare doelgroep op deze ‘probleemcamping’. Bewoners hebben er bovendien geen huurbescherming en missen de voorzieningen van een woonwijk. Op het park was onder meer sprake van drugs, geweld en prostitutie.

Arnhem wil de regels aanpassen om Peter Gillis daar zelf voor aan te kunnen pakken op het moment dat hij permanente bewoning of arbeidsmigranten op zijn park toestaat. Nu kan er alleen worden gehandhaafd richting de bewoners.