Noord-Veluwe / Arnhem en omstreken
Mogen asielzoekers langer werken? Elvis uit Harderwijk vindt van wel

ERMELO - Mogen asielzoekers meer dan 24 weken per jaar werken? De rechtbank in Arnhem oordeelde eerder dit jaar van wel, maar het UWV is bij de Raad van State in hoger beroep gegaan. De hoogste bestuurlijke rechter heeft zich vandaag over de kwestie gebogen. De zaak is in gang gezet door de Nigeriaanse asielzoeker Elvis, die bij een eendenslachterij in Ermelo werkt, en HR-adviseur Maarten van Panhuis van Refugee Connect, dat werkgevers en asielzoekers aan elkaar koppelt.
Met succes maakten ze bezwaar tegen de regel dat een asielzoeker zonder verblijfsvergunning maar 24 weken per jaar mag werken. Volgens de rechtbank Gelderland is die regel in strijd met de Europese opvangrichtlijn en dus niet geldig. Asielzoeker Elvis kon daardoor met mede-asielzoeker en naamgenoot Elvis zijn werk bij eendenslachterij Tomassen Duck To in Ermelo hervatten.
Raad van State doet uitspraak
'Wij blij met hen, zij met ons'
"De jongens wilden bij ons aan de slag. De eerste en tweede keer dat ze langs kwamen, heb ik gezegd: dat kan niet, want dat is illegaal. Toen ze zich voor een derde keer meldden, dacht ik: als ze zo graag willen, dan moeten we kijken naar de mogelijkheden. Ik heb HR-adviseur Maarten van Panhuis ingeschakeld en het is gelukt om ze aan de slag te krijgen. En we zijn heel blij met hen en zij met ons.", zegt Jeroen IJzerman van Tomassen Duck To.
"Ik vind dat je moet werken voor je geld, welke afkomst je ook hebt. Ik zie asielzoekers rondjes lopen door Harderwijk, die goed ingezet kunnen worden op de arbeidsmarkt. Het is niet alleen dat ze dan hun eigen geld verdienen, ze horen ook ergens bij. Zo komen Elvis en Elvis ook op onze personeelsfeestjes, en we hebben hen bijvoorbeeld ook kennis laten maken met haring. Iedereen is gek met hen.", aldus IJzerman.
Werkgevers haken af door 24-weken eis
Maarten van Panhuis van Refugee Connect in Harderwijk, dat asielzoekers en werkgevers matcht, ziet dat niet alle werkgevers zo enthousiast zijn. "We hebben een hele grote groep asielzoekers, naar schatting zo'n 20.000, die heel graag aan het werk zouden willen. Maar door die beperking van 24 weken zien we dat werkgevers het lastig vinden om asielzoekers in dienst te nemen. Want die zeggen: tegen de tijd dat een asielzoeker is ingewerkt, moet hij of zij alweer stoppen".
Daarom is er volgens de initiatiefnemer van Refugee Connect een lage arbeidsparticipatie onder asielzoekers. "Ook als ze statushouder worden, is de participatie laag. Van Panhuis ziet het als een gemiste kans dat we asielzoekers niet eerder en langdurig aan het werk krijgen. Volgens hem is de werkbeperking ooit ontstaan, omdat men bang was dat asielzoekers misschien wel WW-rechten zouden opbouwen en uit angst voor een aanzuigende werking als asielzoekers hier tijdens hun procedure langdurig aan het werk kunnen gaan en geld verdienen.
Hoe de Raad van State (RvS) tegen de 24-wekeneis aankijkt, is nog de vraag. Donderdag behandelde de RvS niet alleen de zaak waarin de rechtbank in Arnhem in april uitspraak deed. Ook kwam een andere zaak aan de orde, waarin de rechtbank Midden-Nederland eind juli tot hetzelfde oordeel kwam als de rechtbank Gelderland. De uitspraak volgt later.