Arnhem en omstreken

'Dit was femicide', 20 jaar cel geëist voor doden eigen vrouw

De politie houdt de man aan na zijn daad in de Tuinstraat in Arnhem.
De politie houdt de man aan na zijn daad in de Tuinstraat in Arnhem. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Hij woont al even op een ander adres, omdat zijn vrouw hem heeft verteld te willen scheiden. Dan, op een donderdag in augustus, koopt hij bij de Action een mes. Met dat mes gaat hij naar het huis in Arnhem waar zijn vrouw en kinderen nog wonen. Hij zegt dat de kinderen hoe dan ook beneden moeten blijven, wat er boven ook gebeurt.
Eenmaal boven steekt hij zijn vrouw in haar rug, borst, buik, hals, hoofd, schouders en armen, tot ze overlijdt. Het Openbaar Ministerie noemt het femicide (vrouwenmoord) en eist twintig jaar celstraf tegen de 40-jarige Arnhemmer.
Na de moord in de Tuinstraat, op 18 augustus vorig jaar, is de buurt in shock. Sommige mensen in de buurt hebben de gruwelijke gebeurtenissen, of flarden daarvan, gehoord. "We dachten eerst nog dat de kinderen straf kregen", zegt één van de omwonenden. "Het was iedere keer wat daar. Er kwam daar heel veel politie. Maar wie doet nou zoiets?"

Superioriteit

De politie noemt de dood van de vrouw in de dagen die volgen een incident in de relationele sfeer, of partnergeweld. De officier van justitie ging dinsdag op die lijn verder in de rechtbank. "Het gaat hier niet simpelweg om de moord op een vrouw. Het gaat om de bezitterigheid van de partner, een vals gevoel van superioriteit. De verdachte maakte zich in de ogen van het Openbaar Ministerie schuldig aan femicide", aldus de officier.
"Zijn verhoren en de verklaringen van getuigen zijn doorspekt van een superioriteitsgevoel tegenover zijn vrouw, waar hij zeggenschap over meent te hebben. Deze vorm van geweld uit controledrang of jaloezie, werd al niet geaccepteerd en zal dat nooit mogen worden. Wat hij heeft gedaan wordt terecht met steeds hogere gevangenisstraffen bestraft", legde de officier dinsdag voor aan de rechtbank. De 40-jarige verdachte is volgens de deskundigen volledig toerekeningsvatbaar en dus is een lange celstraf gepast. De eis is twintig jaar celstraf.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Femicide wordt vaak als synoniem gebruikt voor vrouwenmoord, legt het Openbaar Ministerie uit. Een veel gebruikte definitie is dat vrouwen door mannen worden omgebracht omdat ze vrouw zijn. Het gaat dus om de moord op een vrouw vanwege haar gender en om verregaande controle van de vrouw of partner, het misgunnen van een ander eigen leven. Een moord van een man op een vrouw in de relationele sfeer wordt vaak onder deze categorie geschaard.