Arnhem en omstreken

Politie zoekt daders van meerdere brandstichtingen bij één familie

Twee auto's gingen in vlammen op
Twee auto's gingen in vlammen op © Omroep Gelderland/politie
ARNHEM - De deurmat in de hal van een huis aan de Vijverlaan in Arnhem stond al in brand. Midden in de nacht wist de bewoonster nog net op tijd het vuur te blussen, voordat het zou overslaan. Ook twee auto's van de zoon van de bewoonster brandden die nacht uit. De politie vraagt zich af wie het op deze mensen heeft voorzien.
De woning was twee nachten achter elkaar het doelwit van onbekende brandstichters. Die namen daarmee bewust het risico dat er mensen gewond zouden raken. Of erger: het niet na zouden kunnen vertellen, speculeert de politie.

Rechtop in bed

De branden vonden plaats in de nacht van 29 november vorig jaar. Het is 04.40 uur als de nachtrust aan de Vijverlaan wordt verstoord door een knal. Bewakingsbeelden van de woning waar die knal vandaan komt onthullen een persoon die een pot vuurwerk in de voortuin aansteekt en vervolgens wegrent.

Twee auto's verwoest

Een nacht later, het is 30 november, registreert dezelfde camera twee personen bij het huis. Wat wel is te zien is dat er door een van hen brand wordt gesticht bij een grijze Volkswagen Polo. Er is brandbare vloeistof gebruikt, want de auto staat in een oogwenk in lichterlaaie.
Het vuur is zo hevig dat ook een andere auto, een witte Seat, vlam vat. Beide auto's zijn eigendom van de zoon die bij de bewoonster van het huis logeert. Beide auto's gaan verloren.
Wie herkent deze personen?
Wie herkent deze personen? © Omroep Gelderland / politie
Kort na de brandstichting volgt bij het huis een enorme explosie. Het vuur dat daarbij ontstaat veroorzaakt de brand in de hal van de woning. Terwijl het vuur de gevel van het huis fel verlicht is te zien dat de twee personen wegrennen. De bewoonster blust de brand in de hal, terwijl haar zoon 112 belt.

Onderzoek

De politie start een onderzoek naar de brandstichtingen en neemt daarbij alle mogelijkheden mee.
Mentaal heeft het veel schade aangericht, want het is natuurlijk een ontzettend beangstigende gebeurtenis voor de betrokkenen
Politiewoordvoerder Sven Strijbosch
De bewoonster en haar zoon vragen zich af wie het op ze heeft voorzien. Wie weet wat er speelt?
Huis tot twee keer toe doelwit van brandstichting

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie).