Liemers

Slager William kan geen personeel vinden: 'Slagerij is niet sexy'

Slager William Boekhorst zoekt personeel
Slager William Boekhorst zoekt personeel
WESTERVOORT - Noodgedwongen zet slager William Boekhorst uit Westervoort sinds deze week het mes in zijn openingstijden: de winkel gaat twee dagen extra dicht. Volgens hem is het hoog tijd dat er meer oog komt voor het ambacht. En nee, je hoeft niet eigenhandig te slachten.
De sluiting is het gevolg van een schrijnend personeelstekort. Om de zaak, zijn personeel én zichzelf gezond te houden, is hij nog maar vier dagen geopend. Ondertussen zoekt hij naar nieuw personeel en hopelijk, op termijn, een opvolger.
Achter in de slagerij is Boekhorst druk bezig met het maken van hamburgers en worstjes. De slager legt uit: "Het werk staat niet stil, ook al is de winkel dicht. Ik gebruik de tijd om allerlei producten te maken, ik maak namelijk alles zelf." De winkel is ondertussen donker, de vitrines leeg en de rolluiken naar beneden. Op de zaak hangt een duidelijk pamflet met de nieuwe openingsdagen.
Kijk hier waar Boekhorst precies tegenaan loopt:
Slager twee dagen dicht

Opvolger nog spoorloos

Net als in zoveel andere branches kampt de slager met een gebrek aan personeel. En er speelt nog iets, legt William (57) uit: "Slager worden is niet zomaar iets, daar moet je in groeien. Ik stond zelf als jongetje van een jaar of acht al schoon te maken in een slagerij. En vanaf mijn twaalfde stond ik al verse worst te maken.
Toen William 21 was, nam hij de zaak over. "Dáár ben ik naar op zoek: iemand die de slagerij op termijn wil overnemen. Je hoeft geen geld te hebben om de winkel over te nemen, wel passie."

120 nieuwe slagers per jaar is niet genoeg

Bij SVO Vakopleiding Food kunnen jongeren worden opgeleid tot slager. In 5 plaatsen in Nederland kunnen mensen in zo'n tweeëneenhalf jaar het vak leren. Onderwijsmanager Arjan den Otter: "Jaarlijks leveren wij zo'n honderd tot honderdtwintig nieuwe slagers maar dat is niet genoeg."
Het aantal jongeren dat kiest voor een ambacht neemt af. "Slager zijn is hard werken, het is fysiek zwaar werk. Slagerijen zijn op zoek naar overnamekandidaten. Je ziet ook wel regionale verschillen. In Gelderland is het moeilijk om jongeren te krijgen en om ze te houden."

Bloed en slachten niet aan de orde

Dat weet ook Boekhorst. Voorheen had hij altijd wel een leerlingslager aan het werk, die na de opleiding bleef hangen. "De laatste is hier acht jaar geweest, maar die is nu weg."
Een nieuwe leerling-slager zou ideaal zijn, maar die is niet makkelijk te vinden: "Daarom moeten we het vak van slager weer sexy maken. Mensen denken vaak dat er veel bloed bij komt kijken, maar dat is niet waar. Je slacht niet zelf maar maakt mooie producten van vlees. Het enige bloed dat we hier zien, is als je in je vinger snijdt."

Beroep nog niet aan het uitsterven

Onderwijsmanager den Otter vult aan: "Als je jongeren wil houden, moet je meegaan met de tijd. Je moet luisteren naar wat jongeren willen. Als ze geen lange dagen willen maken, kun je misschien ook met twee jongeren werken."
Wat betreft het beeld van de slager, daar heeft den Otter voor de toekomst zeker wel vertrouwen in: "Als jij een mooie worst kunt maken, mooie streekproducten met lokaal vee, en dat mooie verhaal vertelt, komt het wel goed. Ik denk dat we daarmee naar buiten moeten treden."