Noord-Veluwe / Arnhem en omstreken

Meerdere schapen gedood in Elspeet: dader is vermoedelijk een wolf

Ria en Willem Schouten bij hun gedode schaap
Ria en Willem Schouten bij hun gedode schaap © Omroep Gelderland
ELSPEET - De afgelopen dagen is een aantal schapen gedood van verschillende dierhouders in Elspeet. BIJ12, dat de provincies ondersteunt bij faunaschade, vermoedt dat het een wolf was.
Een van de getroffen dierhouders is Willem Schouten. In zijn weiland vond hij dinsdagochtend één dood schaap. Bij zijn neef, die verderop woont, waren de dag ervoor al schapen aangevallen. En met het schaap van Schoutens buurvrouw liep het ook slecht af. Ook dat dier lag dinsdagochtend dood in het veld.

Wolf of hond?

Taxateur Wim van Werven heeft dna afgenomen van de gedode schapen van zowel Schouten als van de buurvrouw. Op basis van meerdere kenmerken vermoedt hij sterk dat het een wolf is. ''Er zijn meerdere keelbeten zichtbaar, grote schade aan borst en buik, afgestroopte huid en een sleepspoor van ongeveer 10 meter. Dat duidt op een predator die krachtig is en groot.", aldus Schouten. Hij zegt dat uiteindelijk alleen dna-onderzoek dit kan bevestigen.
Kijk hier naar de reactie van boer Willem:
Schapen doodgebeten, vermoedelijk door wolf

Geen wolfwerende rasters

Steeds meer dierhouders beschermen hun dieren tegen wolven met wolfwerende rasters, maar waren deze schapen ook beschermd? Er waren geen wolfwerende rasters. Van Werven legt uit dat hun rasters goed zijn om dieren binnen te houden, maar niet om wolven buiten te houden. De predator is waarschijnlijk onder het prikkeldraad doorgekropen. Mensen in de omgeving maken zich zorgen dat het dier nog eens gaat toeslaan.
Taxateur Wim van Werven bij dood schaap
Taxateur Wim van Werven bij dood schaap © Omroep Gelderland