Arnhem en omstreken
Marcouch roept op tot aangifte misstanden op park Gillis

ARNHEM - "Bedreiging is fout", stelt Marcouch. "Daar moet aangifte van worden gedaan." Bewoners en ex-bewoners maakten jarenlang melding van misstanden op het Arnhemse vakantiepark van Peter Gillis. Een parkbewoner die onlangs aangifte wilde doen van onder meer een schietincident, knokploegen, bedreiging en intimidatie, kreeg het advies van de politie dat niet te doen. Burgemeester Ahmed Marcouch roept de mensen nu op alsnog aangifte te doen. Daar staat maandag een afspraak voor.
Die ommezwaai volgt na berichtgeving van Omroep Gelderland. Bewoners en oud-bewoners van het park vertelden de afgelopen week verhalen over onder meer de schietpartijen, knokploegen, bedreigingen, mishandelde dieren, zwartgeldstromen, drugshandel en prostitutie die op het park van realityster Peter Gillis zouden hebben plaatsgevonden.
Een vijftiental van hen zou zich hebben verenigd. Zij vinden dat de gemeente hen in de kou heeft laten staan en eisen ‘financiële en emotionele genoegdoening’.
Marcouch benadrukt dat de politie verplicht is die aangifte op te nemen. "Als mensen zich slachtoffer voelen van een strafbaar feit, moet je bij de politie terechtkunnen."
Marcouch gaat in gesprek
Dat de parkbewoners kennelijk onder dit soort omstandigheden hebben moeten leven, noemt Marcouch 'verschrikkelijk'. "Dat vind ik heel erg." De (ex-) bewoners geven aan te weinig bescherming van de gemeente te hebben ervaren. Voldoende reden voor Marcouch om met hen in gesprek te gaan.
Parkbewoner Remco was verbaasd dat de politie hem terugbelde om alsnog aangifte te komen doen. "Dat is een heel ander geluid dan ik de afgelopen jaren heb gehoord", jubelt hij. "De politie vertelde dat ze het heroverwogen heeft en zei dat ze toch graag wil dat ik er aangifte tegen ga doen." Het zal met de media-aandacht te maken hebben, vermoedt hij.
Geluidstapes en e-mails
Tot deze week vingen de (oud-) bewoners van het park bot. Zo zou de politie hebben gezegd dat aangifte te weinig kansrijk is. Aanvankelijk ontkende de gemeente zelfs dat iemand binnen de organisatie ooit heeft gehoord van de klachten en aantijgingen van de bewonersgroep. Maar dat is niet waar, blijkt onder meer uit een geluidstape in handen van Omroep Gelderland.
In het opgenomen gesprek in maart is te horen dat een van de bewoners, Remco twee hoge ambtenaren vertelt over de 'ontploffing boven zijn hoofd' en vermeende schietpartij op de camping.
'Gillis wil het helemaal anders'
Een van de ambtenaren geeft aan dat er twee keer een gesprek is geweest met Peter Gillis. Gillis zou hebben gezegd het park te willen herontwikkelen. "De camping helemaal anders maken. Wij hebben om een plan gevraagd, maar dat is er nooit gekomen."
Diezelfde ambtenaar geeft aan dat hij zich best wel iets kan voorstellen bij wat Remco daar allemaal overkomen is. "En ook dat dat enorm veel emotie oproept met alles wat jij daar in jouw perceptie aan hebt gedaan. Dat je nu hier zit met het idee dat niemand wat voor jou heeft gedaan: geen ambtenaar, geen burgemeester, geen wethouder, niemand."
'Ga maar naar jurist of advocaat'
Remco vraagt om een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken, waarin wordt gekeken naar de gemaakte fouten. Maar volgens een van de ambtenaren schiet je daar niks mee op. "Als je denkt dat de gemeente het verkeerd heeft gedaan, kun je daar beter mee naar een jurist of advocaat", stelt zij in het opgenomen gesprek.
Naast de geluidstape, zijn er verschillende e-mails naar zowel de burgemeester als ambtenaren waarin over de misstanden wordt uitgeweid. Zo is er een e-mail uit februari 2019 waarin onder meer wordt gesproken over bedreiging en intimidatie. Daarin wordt aangegeven dat er ook toen is geprobeerd aangifte te doen, maar dat de politie die niet op heeft willen nemen.
'Knokploeg van de grote baas'
Als de parkbewoner niet meer huur zou gaan betalen 'zou hem hetzelfde lot zijn beschoren als de vorige parkbeheerder en zou een knokploeg van 'de grote baas' hem wel eens hardhandig met knuppels van het park verwijderen', valt te lezen in de e-mail. "In de tussentijd zijn er meerdere grote explosies geweest. Ook heb ik schoten gehoord. Ik hoop dat u mijn oproep serieus neemt. Ik voel mij hier zeer zwaar bedreigd", mailt deze bewoner aan het e-mailadres van de burgemeester.
'Knallen bleken van 9mm te zijn'
Oud-bewoner Joop meldt zich ook bij Omroep Gelderland naar aanleiding van de berichtgeving. In eerste instantie omdat volgens hem door de andere bewoners te negatief wordt gesproken over de voormalig parkbeheerder Walter, in zijn ogen 'de goedheid zelve'. Joop zegt dat het klopt dat er een schietpartij is geweest. "Ik hoorde een paar knallen en die bleken van een 9mm te zijn." Ook de verhalen over drugshandel, prostitutie en het zwart uitbetalen van personeel, zijn volgens Joop allemaal waar. "Gillis koeioneert mensen en blaft ze af. Iedereen is bang voor hem."
Of Remco na zijn aangifte bang is voor reactie vanuit de parkleiding waar hij nog altijd woont? "Tsja. Dat van die knokploegen zuig ik niet uit mijn duim. Ze zijn niet bang om verder te kloten met mij. Maar daar heb ik nu schijt aan."
'Hebben elkaar nodig'
Nu is het ook zeker niet zo dat de gemeente al die jaren geen oog heeft gehad voor het park, stelt Marcouch. "Sinds ik hier ben, is er aandacht voor deze camping. We hebben een aantal keren interventies gepleegd." Ook wijst de burgemeester op de vele discussies in de gemeenteraad over de vaste bewoning op het vakantiepark. De gemeente wil daar een einde aan maken. "Dat besluit hebben we natuurlijk ook genomen na dit soort verhalen van bewoners over het leven onder erbarmelijke omstandigheden." Marcouch benadrukt dat zijn medewerkers er echt bovenop zitten. "We hebben elkaar nodig om tot verbetering te komen."
Oostappen Arnhem en Peter Gillis waren niet bereikbaar voor commentaar.
De gemeente strijdt al jaren tegen de permanente bewoning onder slechte omstandigheden van een grotendeels kwetsbare doelgroep op deze ‘probleemcamping’. Bewoners hebben er bovendien geen huurbescherming en missen de voorzieningen van een woonwijk.
Arnhem wil de regels aanpassen om Peter Gillis aan te kunnen pakken op het moment dat hij permanente bewoning of arbeidsmigranten op zijn park toestaat. Nu kan er alleen worden gehandhaafd richting de bewoners zelf.