Gelderland

Weer ongeval op 'racebaan', buurt wil snelheidsverlaging

Gertie Goes pleit voor het verlagen van de maximumsnelheid op de Wilhelminalaan.
Gertie Goes pleit voor het verlagen van de maximumsnelheid op de Wilhelminalaan. © RTV Connect / Arjan Hoefakker
ZEVENAAR - Aanwonenden van de Zevenaarse Wilhelminalaan willen dat de maximumsnelheid wordt verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur. Ze vinden dat auto's er veel te hard rijden. Vorige week maandag ging het er nog goed mis. Een vrouw werd toen aangereden bij een oversteekplaats.
"Hoe het met die vrouw is weet ik niet, maar ze lag er heel akelig bij", vertelt Gertie Goes tegen RTV Connect. Volgens haar wordt er veel te hard gereden op de laan waaraan ze woont. De Wilhelminalaan valt onder de centrumring van Zevenaar, waar een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur geldt.
Het is niet de eerste keer dat er een ongeluk gebeurt op de Wilhelminalaan. "Een paar jaar terug ging een auto dusdanig hard dat hij aan alle kanten in elke tuin zowat een onderdeel had liggen en in brand vloog vlak voor onze deur", blikt ze terug. Ook Theo Goes meent dat er veel te hard wordt gereden. Volgens hem is de laan waaraan zij wonen te vergelijken met een racebaan.
Volgens Gertie en Theo is de weg te onveilig en wordt er al jaren te weinig gedaan aan de verkeersveiligheid. "De Wilhelminalaan is dusdanig onveilig dat als je met de fiets hier weliswaar op een fietsstrook rijdt, je af en toe de auto's langs je heen voelt komen, dat ze haast je arm raken. Zó hard gaat het. Het is zo smal als twee auto's elkaar passeren."

'Weinig gehoor bij gemeente'

Volgens Gertie en Theo zou een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur de oplossing zijn. Ze pleitten daarvoor al eerder bij de gemeente, maar krijgen daar naar eigen zeggen te weinig gehoor. Met het nieuwste ongeluk dat voor hun huis gebeurde, voelen ze zich gesterkt in hun missie om de snelheid naar beneden te krijgen.
De gemeente Zevenaar liet naar aanleiding van signalen van omwonenden een verkeerstelling uitvoeren. Daaruit blijkt volgens de gemeente dat 91 procent van het gemotoriseerde verkeer zich aan de maximumsnelheid houdt. De gemiddelde snelheid bedraagt 40,7 kilometer per uur, zo laat wethouder Aad van Orden weten aan RTV Connect.
De wethouder schrijft het ongeval van vorige week te betreuren en de signalen van buurtbewoners te hebben ontvangen. "Die signalen nemen wij serieus. Hierover is ook contact met enkele bewoners geweest."
"Uit onze verkeerstelling blijkt dat veruit de meeste mensen zich goed aan de snelheid houden. Helaas zien wij ook dat de snelheid soms (fors) wordt overschreden: 9 procent van het verkeer rijdt dan sneller dan 50 kilometer per uur", gaat hij verder. "Om snelheidsexcessen van verkeersdeelnemers verder te temperen is voor de zomer een tijdelijke snelheidsdisplay geplaatst. Daarnaast zullen we de politie verzoeken om extra te handhaven op extreme snelheidsovertredingen."
Kijk naar een reportage van RTV Connect: