Noord-Veluwe / Stedendriehoek

Apeldoornse wethouder wordt waarnemend burgemeester in Harderwijk

De Apeldoornse wethouder Jeroen Joon (VVD) wordt waarnemend burgemeester in Harderwijk
De Apeldoornse wethouder Jeroen Joon (VVD) wordt waarnemend burgemeester in Harderwijk © Rien Hokken
HARDERWIJK - Harderwijk krijgt een nieuwe waarnemend burgemeester. De Apeldoornse wethouder Jeroen Joon (VVD) is daartoe benoemd door commissaris van de Koning John Berends. De burgemeesterspost was kort onbezet door het vertrek van Harm-Jan van Schaik.
De waarneming duurt naar verwachting ongeveer een jaar, tot de aanstelling van een vaste nieuwe burgemeester. Oud-burgemeester Van Schaik (CDA) stopte per 1 september. Na ruim tien jaar burgemeesterschap in Harderwijk stapte hij over naar een functie in de ouderenzorg.
Joon (57) was sinds 2018 wethouder en eerste locoburgemeester in de gemeente Apeldoorn. Hier was hij onder meer verantwoordelijk voor economische zaken, brede welvaart en veiligheid. Daarvoor deed hij bestuurlijke ervaring op als wethouder in Grave en wethouder en locoburgemeester in Cuijk. Ook was hij raadslid in de gemeente Overbetuwe.
De Apeldoornse burgemeester Ton Heerts zegt dat zijn stad trots mag zijn: “De inzet en ervaring van onze wethouder en eerste locoburgemeester zijn niet onopgemerkt gebleven. Dat is bijzonder eervol voor hem én voor Apeldoorn. We gaan hem missen, maar Harderwijk krijgt een uitstekend waarnemend burgemeester”.

Hechte gemeenschap

Op 11 september neemt Joon afscheid van de Apeldoornse gemeenteraad. “Ik zal Apeldoorn missen”, zegt hij in een reactie op de website van de gemeente. “Maar ik verheug me ook zeer op het waarnemend burgemeesterschap in Harderwijk. De directe betrokkenheid bij een hechte gemeenschap, dat spreekt me zeer aan.”
Het streven is dat er in het najaar van 2024 een nieuwe burgemeester wordt aangesteld in de gemeente Harderwijk.