Noord-Veluwe

Zo kweek jij de allerhoogste zonnebloem

Kweekexpert Gerjan Puttenstein uit Wezep.
Kweekexpert Gerjan Puttenstein uit Wezep. © Eigen foto
WEZEP - Van Wezep tot Bennekom en Elburg: overal in Gelderland zijn metershoge zonnebloemen te vinden, bleek na een oproep voor de langste bloemen van de provincie. Maar hoe steekt de jouwe er letterlijk en figuurlijk bovenuit? Zet bijvoorbeeld een emmer bovenop de bloem, zegt kweekexpert Gerjan Puttenstein uit Wezep.
Gerjan is een expert in het kweken van grote groenten. Hij deed vaker mee aan de Giant Vegetable Championship. In 2018 won hij zelfs met een pompoen van 510 kilogram. Hij heeft een eigen bedrijfje en kweekt naast pompoenen thuis ook grote zonnebloemen.
"Ik heb ze nog niet gemeten, maar ik denk dat ze vanaf de grond zo'n 4,5 meter zijn", zegt Gerjan. Om een bloem van die grootte te kweken zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden, zegt hij. "Het belangrijkste is het zaadje dat je gebruikt. Het beste is om het zaad te gebruiken van een bloem die je zelf kweekt. Anders weet je niet zeker wat je koopt."

Later zaaien, uit de wind

De tweede belangrijke tip is het moment van zaaien. Veel mensen beginnen vroeg om de plant zo lang mogelijk de tijd te geven om te groeien. Maar dat is juist wat je beter níet kan doen, zegt Gerjan. "Ik heb zelf eind mei gezaaid. Dan is er meer zon en kan de plant meteen goed groeien. Het heet niet voor niets een zonnebloem natuurlijk. Ik zou zeggen: beter iets later dan iets vroeger zaaien."
Verder moet de bloem op een zonnige, windluwe plek staan. "De wind kan een grote bloem beschadigen. Knoop de plant ook op om hem goed overeind te houden." Met deze tips krijg je makkelijk een bloem van richting de vier meter, zegt de kweker.

Houd de bloem voor de gek

Maar voor wie echt dat record wil verbreken - de langste zonnebloem ooit in Nederland gemeten was 7,76 meter hoog - zal de bloem voor de gek moeten houden. "Dan moet je de bloem laten geloven dat hij in de schaduw staat. Dat kan je doen door een emmer over de bloem te hangen. De bloem zal blijven groeien op zoek naar zonlicht. Tegelijkertijd moeten de bladeren wel zon krijgen om te kunnen blijven groeien."
Het mooie van zonnebloemen kweken is dat er uiteindelijk weinig voor nodig is, zegt Gerjan. "Op een vierkante meter kan je al zaaien. Het is eigenlijk heel simpel. Ik raad mensen aan om het gewoon te doen."
BuitenGewoon is het natuurplatform van Omroep Gelderland.

Volg ons op:

Of word lid van onze Facebookgroep Natuur in Gelderland.