Liemers / Arnhem en omstreken

Schrik zit er goed in na explosie op school

DUIVEN - Leerlingen van het Candea College in Duiven zijn erg geschrokken nadat hun school maandagochtend werd ontruimd na een explosie van een fles met chloortabletten op het toilet. Het zou gaan om een uit de hand gelopen TikTok-challenge. "Dit moet je wel even verwerken", vertelt een van hen aan RTV Connect. Rector Léon Lucas wil heel graag weten wie er verantwoordelijk is voor de actie.
De moedwillige ontploffing is waarschijnlijk door een van de leerlingen veroorzaakt, vervolgt de rector. Vervolgens kwam er 'een enorme chloorgeur vrij'. En dat was niet de eerste keer. Afgelopen donderdag gebeurde hetzelfde aan het einde van de dag. "Toen waren er niet veel leerlingen, maar hebben we wel besloten dat we zouden ontruimen als dat wel het geval zou zijn. Dat hebben we ook gedaan." De kinderen stonden ongeveer een uur buiten.

'Dat gaat broeien en ontploffen'

Zelf zit Lucas niet op TikTok, maar ziet dat dit kennelijk iets is dat op dat platform speelt. "Het fijne weet ik er niet van. Maar ik begrijp dat ze daarbij chloortabletten gebruiken die heel veel mensen in huis hebben om in hun zwembad te gooien. Met de juiste middelen erbij, gaat dat broeien en kennelijk ontploffen."
Dat zetten ze dan in een fles op het toilet neer, weet Lucas. "Beide keren hebben ze de wc daarbij afgesloten, zodat niemand naar binnen kan op het moment dat de fles ontploft." De chloorstank die daarop vrijkomt, is echt heel vervelend, ervaart Lucas. Gevaarlijk is die in deze concentratie volgens hem niet. "Dat hebben de hulpdiensten gemeten."

'Een leerling onwel'

Toch stinkt het op sommige plekken volgens de rector behoorlijk en kan het ook echt op de luchtwegen slaan. Gewonden zijn er niet, vertelt Lucas. "Een leerling is wat onwel geworden, maar die had ook al wat problemen met de luchtwegen. Die is even bekeken door de ambulance. Dat bleek een storm in een glas water. De leerlingen zijn ook heel kalm naar buiten gegaan. Dat oefenen we ook, dus ze weten hoe dat werkt."
Spannend was het wel, vond een leerling. "Ook wel schrikken. Dat moet je wel even verwerken." Een klein beetje paniek, was er volgens haar wel. "Je rook heel erg veel chloor. Alsof je in een veel te sterk zwembad stond."
Rector Léon Lucas heeft geen goed woord over voor de actie:
School ontruimd na TikTok Challenge

'Docenten renden over de gang'

Twee leerlingen zijn verantwoordelijk voor de actie, weet een andere leerling. "De wc is ontploft. Op de tweede verdieping ligt de hele vloer nog onder het chloor en water." Zijn les moest nog beginnen toen ineens het brandalarm afging. "Ik zag ineens allemaal docenten door de gang heen rennen. Die van ons was er nog niet. Toen dacht ik: misschien moeten we even naar buiten gaan."
En mocht het nog een keer gebeuren? "Dat hopen we natuurlijk niet", reageert de rector. "Maar als we er weer mee te maken krijgen, zullen we opnieuw ontruimen. Ik hoop ook dat we de daders op spoor komen. Want daar willen we natuurlijk wel maatregelen tegen nemen."

'Dit kan uit de hand lopen'

Voorlopig heeft Lucas daar nog geen idee van. "We hopen op kinderen die er meer van weten, hun mond voorbijpraten of het gewoon eerlijk komen vertellen. Dit is echt geen grapje meer. Dit kan uit de hand lopen. Dat is gelukkig niet gebeurd. Maar dit wil je niet in een school, en zo gedraag je je niet in een school."
Welke maatregelen hij verder kan nemen? "We hebben op dit moment geen camera's op heel veel plekken in de school. Ook niet op de eerste en tweede verdieping. Dat is ook nog nooit nodig geweest. Maar dat gaan we natuurlijk wel doen als dit aanhoudt of als we ons zorgen blijven maken over het gedrag van leerlingen."