Arnhem en omstreken

Waterkwaliteit Rijn blijft ondermaats ondanks afspraken

De Rijn bij Pannerden
De Rijn bij Pannerden © ANP
ARNHEM - De kwaliteit van het water in de Rijn is nog steeds onder de maat, stelt de vereniging van Rijndrinkwaterbedrijven in een nieuw rapport. Doordat het water in de rivier vervuild is, moeten drinkwaterbedrijven meer moeite doen om het water geschikt te maken om te drinken.
Uit het jaarrapport van RIWA-Rijn blijkt dat er 60 stoffen in de Rijn zijn aangetroffen die afgesproken streefwaardes overschrijden.
In 2020 maakte Nederland samen met andere landen waar de Rijn doorheen stroomt afspraken om de waterkwaliteit te verbeteren. Maar gemiddeld is de waterkwaliteit niet gestegen, terwijl vijf miljoen Nederlanders afhankelijk zijn van de Rijn voor hun drinkwater.

Industrie en medicijnen

Een slechte zaak, vindt Gerard Stroomberg, directeur van drinkwaterbedrijvenbelangvereniging RIWA-Rijn. “We hebben afgesproken om de waterkwaliteit te verbeteren, maar we zien steeds meer industriële stoffen voorkomen en medicijnresten.”
Stroomberg pleit ervoor dat er minder industrieel afvalwater wordt geloodst in de Rijn. Daar moeten ook strengere vergunningen voor komen. Dat geldt niet alleen in Nederland, maar ook voor plekken in Duitsland waar de Rijn stroomt.

‘Vervuiler betaalt’

Overheden doen volgens Stroomberg niet voldoende om de kwaliteit van het Rijnwater op orde te brengen. “Drinkwaterbedrijven moeten meer inspanningen doen om schoon en gezond drinkwater te maken”, zegt hij. Die extra moeite, kost ook geld. “We hebben afgesproken: de vervuiler betaalt. Het kan niet zo zijn dat hierdoor het drinkwater duurder moet worden."