Arnhem en omstreken

Milieuactiviste Elske (10) loopt mee naar de A12-blokkade

Elske (10) hoopt op een beter klimaat
Elske (10) hoopt op een beter klimaat © Omroep Gelderland
ARNHEM - Honderden deelnemers aan de klimaatmars van Extinction Rebellion zijn vanuit Arnhem vertrokken naar Den Haag. Daar willen de klimaatactivisten over zes dagen beginnen aan een blokkade-marathon van de A12. Onder de actievoerders is de 10-jarige Elske: "Er moet iets gebeuren".
De klimaatactivisten vertrokken niet alleen vanuit Arnhem. Ook vanuit Almere en Alkmaar zijn wandelaars begonnen aan een protestmars. Zij lopen iedere dag een traject van zo'n 20 kilometer. De routes gaan van treinstation naar treinstation, zodat mensen die een dagje willen meelopen dat makkelijk kunnen doen. Iedereen die wil aansluiten, is volgens Extinction Rebellion welkom.
"We proberen de overheid te bewegen te stoppen met het subsidiëren van fossiele industrie. Dat zijn geen rechtstreekse subsidies die je terugziet in de staatsbegroting, maar meer financiële voordelen. Bijvoorbeeld het vliegverkeer dat geen belasting hoeft te betalen over kerosine. Terwijl wij wel over onze benzine belasting moeten betalen. Ook hoeven grote fossiele bedrijven minder belasting te betalen dan kleine bedrijven. Dat vinden wij niet eerlijk. Van dat geld kun je heel veel andere goede dingen doen", zegt Muis Luijten van Extintion Rebellion.

'Geeft een goed gevoel'

Elske (10) uit Wageningen loopt tussen de 270 actievoerende wandelaars met een zelfgemaakt bordje om haar nek: 'Doe iets voor het klimaat anders is het te laat'. Ze maakt zich zorgen: "Ik loop mee omdat er iets moet gebeuren". Haar moeder vult aan: "We doen voor het eerst mee. Het geeft een goed gevoel dat je toch íets doet. We moeten meer naar onze kinderen luisteren".
Einddoel van de tocht is om bij Den Haag de A12 te blokkeren in de hoop zo investeringen in de fossiele industrie te stoppen. Deze blokkade is met het oog op de verkeersveiligheid verboden door burgemeester Jan van Zanen. De A12 werd al zeven keer eerder geblokkeerd. Die acties draaiden uit op politie-ingrijpen.
Extinction Rebellion hoopt dat dit keer zo'n 20.000 mensen zullen aanhaken. Luijten: "De vorige keer waren het er 8000. Je zult zien dat de groep steeds groter wordt." Hiermee hoopt de actiegroep de politiek te dwingen om eerder gemaakte beloftes na te komen. "In 2009 is afgesproken dat de fossiele subsidies in 2020 zouden zijn afgeschaft. Maar dat is helemaal niet gebeurd."
Tot de A12-blokkade in Den Haag zal de 10-jarige Elske het niet redden. Samen met haar ouders denkt ze na zo'n tien kilometer af te haken. "Ik heb gisteren al 15 kilometer gewandeld omdat ik meedeed aan de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek." Toch is hun deelname van belang, denkt moeder Maaike: "Het heeft effect als er genoeg mensen meedoen. Als onze vrienden dit zien, zullen ze ook gaan nadenken. Net zoals wij aan het denken zijn gezet door m'n zwager, die ook meeloopt."
Bekijk hieronder hoe de wandelaars vanuit Arnhem vertrokken.
Extinction Rebellion loopt naar de A12-blokkade