Rijk van Nijmegen

Mirjam en Peter gaan noodgedwongen ieder uur bij hun boot kijken

Door de kapotte stuw bij Grave moeten Mirjam en Peter hun boot goed in de gaten houden.
Door de kapotte stuw bij Grave moeten Mirjam en Peter hun boot goed in de gaten houden. © Omroep Gelderland
GRAVE - Het scheepvaartverkeer op de Maas ligt nog steeds stil. De sluis bij Grave ging vrijdag stuk tijdens onderhoudswerkzaamheden: daardoor stroomt het water snel weg en zakt het waterpeil. Booteigenaren Mirjam en Peter houden angstvallig in de gaten hoe hun boot eraan toe is.
In de jachthavens is namelijk te merken dat het waterpeil aan het dalen is. "Het water staat hier 2 meter lager dan normaal", zegt Mirjam, wier boot vlak bij de stuw in Grave ligt. "Dat kun je ook duidelijk zien aan de basaltblokken, die zijn nu helemaal droog."
Het water in de jachthaven ziet er ook vies en troebel uit, voegt haar echtgenoot Peter toe. "Dat komt door de modder en door de trekking van de stuw. Alle rotzooi komt daardoor omhoog. De vuiligheid en plekken zijn nu goed te zien."

Niet in paniek

Echt in paniek is het stel nog niet. "Als je ziet dat het waterpeil zakt, moet je controleren of je lijnen niet te strak gespannen staan. Zie je dat dat wel zo is, dan moet je je boot uiteraard wat losser leggen. Dan krijgt hij wat meer ruimte om eventueel te zakken."
Om te voorkomen dat op andere plekken in de Maas en in aftakkingen het waterpeil te veel zakt, zijn sluizen in de buurt gesloten. Rijkswaterstaat heeft met onderwatercamera's gekeken wat er allemaal kapot is gegaan en is bezig de stuw te repareren.
Verschillende mensen blijven bij de stuw staan kijken:
Er is beveiliging ingeschakeld