Arnhem en omstreken

'Traantje weggepinkt', Airborne Wandeltocht maakt diepe indruk

De veteranen, onder wie Jeff Roberts (derde van rechts).
De veteranen, onder wie Jeff Roberts (derde van rechts). © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Ruim 30.000 wandelaars deden zaterdag mee aan de Airborne Wandeltocht. Voor sommigen was het de eerste keer, anderen liepen de tocht al veel vaker. Wat vonden de deelnemers het indrukwekkendst om te zien?
De familie Adriaanse loopt de wandeltocht samen. Ze staan in de ochtend al bij de startplaats. "Het is de tweede keer dat we met elkaar lopen", vertelt de vader van het gezien. Het is een bewuste keuze geweest om de Airborne Wandeltocht te lopen. "Wij vinden het heel erg belangrijk. Niet alleen die mooie natuur, maar vooral vanwege wat er ook in het verleden gebeurd is."
Een andere deelnemer staat voor het inschrijfloket. "Ik schrijf me al voor de 58ste keer in", vertelt de man. Hij schrijft zich kort voor de start in, in plaats van tijdens de voorinschrijving. Op de vraag waarom hij zich niet eerder inschreef, antwoordt hij: "Het is de macht der gewoonte, hè. En het gemak. Geen speciale reden."
Hij vindt de wandeling erg mooi. Het familiaire, met vrienden en kennissen de tocht lopen. Vooral de herdenking van hetgeen gebeurd is. "Als je hier opgegroeid bent in de omgeving, dan is het een onderdeel van je leven geworden." Zelfs het weer werkt mee vanochtend. "Het is mooi mistig weer, net zoals 79 jaar geleden."
Veel verschillende nationaliteiten liepen de tocht
Een van de lopers draagt bijzonder schoeisel: gele klompen. "De beste schoenen waar ik op kan lopen. Het loopt het makkelijkst", zegt de jonge deelnemer. Hij heeft de complete wandeltocht op zijn houten stappers gelopen. Maar klagen doet hij niet. "Ik heb nu niet zo veel last van mijn voeten. Onderweg had ik wel wat last, doordat er allemaal steentjes in kwamen."
Hij vond de tocht langs alle geschiedenis indrukwekkend. Met name de begraafplaats maakte veel indruk op hem. "Ik heb toch wel een traantje weggepinkt. Het hakt er wel in."

Vrienden met dezelfde shirts

Dat de begraafplaats veel indruk maakt, vond ook de wandelgroep De gekleurde zebra's. Die bestaat uit vrienden die dezelfde gestreepte shirts dragen. Het is de eerste keer dat ze de tocht samen als groep lopen. Het karakter van de tocht vinden ze erg mooi. "De begraafplaats vond ik erg indrukwekkend", vertelt een van de leden. "Ook de stukken tekst langs de route met de geschiedenis over de oorlog en de feiten. Dat vond ik heel indrukwekkend."
Niet alleen voor de lopers, maar ook voor de aanwezige veteranen is het evenement aangrijpend. Zo ook voor de heer Jeff Roberts, een van de aanwezige veteranen. Hij zit langs de route te kijken naar de lopers. "Ik was behoorlijk geëmotioneerd", vertelt hij. Hij dacht op dat moment aan zijn maten die overleden in de strijd. Hij vindt het geweldig dat er zo veel mensen op het evenement afgekomen zijn. "Ik heb nog nooit zo veel mensen hier gezien. De rest van Nederland moet wel leeg zijn, want volgens mij loopt iedereen hier."