Arnhem en omstreken

Toekomst Airborne Wandeltocht onzeker

De intocht van 2019.
De intocht van 2019. © Archiefbeeld Omroep Gelderland - Intocht van Airborne Wandeltocht 2019
OOSTERBEEK - Zo'n 35.000 wandelaars starten zaterdag in Oosterbeek aan de Airborne Wandeltocht. De tocht gaat langs plekken die een grote rol hebben gespeeld in de Slag om Arnhem. Maar of de tocht nog lang zal blijven bestaan, is nog maar de vraag.
Dat komt doordat een wirwar aan regels het organiseren van het wandelevenement steeds lastiger maakt. Marsleider Hans van Kranenburg vertelt in De week van Gelderland dat het ook dit jaar een enorme uitdaging was.
De uit Geldermalsen afkomstige Van Kranenburg heeft veel ervaring met het organiseren van wandeltochten. Zo was hij eerder betrokken bij meerdere edities van de Rode Kruis Bloesemtocht in de Betuwe. Toen ging het allemaal een stuk gemakkelijker.

Steeds meer regels

"Toen was het met één brief geregeld", zegt hij. Als er bijvoorbeeld een pontonbrug moest komen, dan waren de lijntjes met het waterschap kort. "Nu moeten we naar het omgevingsloket van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om een uitgebreide aanvraag in te dienen."
"Je moet je aan steeds meer regels houden. Binnenkort komen de duurzaamheidsregels er nog aan. En dan heb je nog de Co2 en stikstof. Het wordt ieder jaar meer."

Afkopen of krimpen

Volgend jaar moet de organisatie van de Airborne wandeltocht met nieuwe regels rekening houden. Daardoor bestaat de kans dat er minder mensen mee mogen doen. "Dat is een hele lastige, maar waarschijnlijk is dat wel het geval", zegt de marsleider.
Om de regels te omzeilen, kan de klimaatimpact worden afgekocht. Maar dan is het de vraag of daar wel genoeg geld voor is, want "dan ben je weer tienduizenden euro's kwijt. En dan is de vraag: moeten we dit wel willen?"

Steeds minder veteranen

Daarnaast kunnen ook steeds minder veteranen bij de wandeltocht aanwezig zijn, en dat aantal daalt ieder jaar. "Dit jaar zijn het er nog vijf of zes."
Kijk het interview met Van Kranenburg in De Week van Gelderland terug:
Het organiseren van de wandeltocht wordt steeds ingewikkelder.