Rijk van Nijmegen

Nijmegen krijgt grootste circusschool van Nederland

Siebert Vlaar meet de hoogte van de circuszaal.
Siebert Vlaar meet de hoogte van de circuszaal. © ÒG
NIJMEGEN - Het wordt de hoogste en grootste circusruimte van Oost-Nederland en misschien wel van heel Nederland. De Vasim Circus Space in Nijmegen. Vanaf dit voorjaar zijn ze aan de slag om hun ruimte in de oude Vasimfabriek te verbouwen.
Het leek twintig jaar geleden wel een lot uit de loterij voor de acrobaten van de Vasim Circus Space, de ruimte die ze voor een schappelijk bedrag konden huren in de oude fabriekshal van de Vasim.
Maar het gebouw was verouderd en ging snel achteruit. Dat merkten de acrobaten maar al te goed. Siebert Vlaar van de Vasim Circus Space: "Onze ruimte was eigenlijk donker, stoffig en vies met lekkages en alles erop en eraan. Als het buiten regende, regende het binnen ook op een gegeven moment."
Dus toen de gemeente een paar jaar geleden voorstelde het gebouw volledig te laten renoveren, werd dat door veel gebruikers met gejuich ontvangen. Maar de huurprijs wordt nu wel vele malen hoger. En dat betekende dat de acrobaten nu ook figuurlijk moesten jongleren, met geld.

Lesseizoen weer begonnen

Dankzij crowdfunding haalden de circusartiesten 30.000 euro op. Er kwam een lening van 60.000 euro en nadat de gemeente een subsidie van een ton toezegde, kon dit voorjaar de verbouwing eindelijk beginnen. Wel later dan gepland, terwijl lessen in deze week alweer starten. Dus het is flink doorwerken. Siebert Vlaar: "De deadline is een beetje vroeg. Maar ja, het moet."
Er zijn nu meerdere circusruimtes, zodat er meerdere lessen tegelijk gegeven kunnen worden. Op die manier is de begroting ook sluitend te maken. "Een grote circusruimte is er eentje om trots op te zijn."

De grootste in oppervlakte

Waar de gebruikers eerst riepen dat de grootste circusschool van Oost-Nederland zouden krijgen is de trots inmiddels nog verder gegroeid. Siebert Vlaar: "Zeker van Oost Nederland zijn we de grootste circusruimte en misschien, als we helemaal open zijn en we draaien, ook van Nederland. In ieder geval qua oppervlakte zijn we denk ik toch wel de grootste."