Arnhem en omstreken

Karel woont in het huis waar een Britse militair stierf

Karel met een foto van Raymond Stevens.
Karel met een foto van Raymond Stevens. © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - De Airbornewandeltocht, die zaterdag weer werd gelopen, valt of staat met vrijwilligers. Dat beaamt ook Oosterbeker Karel Rikse. Sinds hij ontdekte dat in zijn woning tijdens de Tweede Wereldoorlog een militair om het leven kwam, gaat de herdenking hem aan het hart.
"Herdenken, dat wordt je hier met de paplepel ingegeven", zegt Karel. "Vroeger, op de lagere school, gingen we al naar het kerkhof om daar bloemen te leggen. Maar het speelt voor mij een bijzondere rol omdat in het huis waar ik nu woon een Britse militair gesneuveld is. Dat geeft Airborne toch een extra dimensie."
Karel woont in de straat waar een Britse militair stierf
Karel heeft het over Kapitein Raymond Stevens, en Karel weet inmiddels alles over deze man. Vorig jaar ontmoette hij nabestaanden van de gesneuvelde militair, die hem een koffer vol erfstukken lieten zien.

Door de Duitsers beschoten

Stevens raakte gewond tijdens de slag om Arnhem, waar hij werd geraakt door Duits mitrailleurvuur. "Toen heeft hij een buikschot opgelopen. Vervolgens is hij bij De la Reijweg 13 de tuin in gegaan, waar opa en oma Valkenburg woonden. Zij hebben hem naar binnen gehaald en hem zo goed mogelijk verpleegd. Drie dagen is hij daar geweest."
Maar de krijgsman heeft de woning niet levend kunnen verlaten. Karel heeft dankzij Stevens' familie enkele brieven kunnen lezen hij aan zijn ouders schreef, een paar uur voor zijn dood.

'Maak je geen zorgen, ga door met leven'

In die brief schreef de gewonde militair dat hij in Oosterbeek goed werd verzorgd. "Maar hij wist dat hij zou sterven, en ook dat staat erin", vertelt Karel met een brok in zijn keel. "Hij schreef dat zijn ouders zich geen zorgen hoefden te maken en dat ze door moesten gaan met leven."
Karel kan zich goed inbeelden dat het verlies voor Stevens' ouders verschrikkelijk moet zijn geweest. "En het bizarre is dat zijn broer is gesneuveld in Frankrijk. Wat moet dat een triest verhaal zijn geweest, en zo emotioneel voor zijn ouders. Twee zoons, allebei ver van hun huis gesneuveld. En dat voor onze vrijheid, dat mogen we nooit vergeten."
Met de informatie die Karel heeft verzameld, heeft hij een herdenkingszuil gemaakt. En iedere keer als Karel langs die zuil loopt, denkt hij aan de heldhaftige Brit.