Arnhem en omstreken

Paintballen op wolf mag niet, provincie baalt: 'Er moet iets gebeuren'

Een foto van een wolf ter illustratie.
Een foto van een wolf ter illustratie. © Christel Sagniez via Pixabay
ARNHEM - De rechter blijft het schieten met een paintballgeweer op de wolf voorlopig verbieden. De provincie Gelderland, die dat wil gaan doen, heeft volgens de rechter nog steeds niet goed genoeg onderbouwd waarom paintballen op de wolf nodig is. Gedeputeerde Harold Zoet: "Ik krijg het gevoel dat we op papier moeten aantonen dat water nat is.”
Zoet is boos. "Hoewel we gedaan hebben wat er gevraagd is in de eerdere voorziening, is dit weer niet genoeg. Wij vinden echt dat er nu wat moet gaan gebeuren. We willen voorkomen dat het uit de hand loopt, dat mensen aangevallen worden door een wolf. En die kans wordt steeds groter met de aantallen die we op dit moment in Gelderland hebben."
De provincie gaat de uitspraak dan ook verder bestuderen en voor de gevraagde verdere onderbouwing zorgen.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Naar aanleiding van de uitspraak van de rechter waarschuwt het Nationaal Park De Hoge Veluwe dat er nu echt ingegrepen moet worden. ,"Niet alleen ter bescherming van de mens, maar ook van de wolf zelf. We moeten voorkomen dat de wolf een hond of een mens aanvalt", aldus de woordvoerder. Zo'n incident zou volgens hem weleens nadelige gevolgen kunnen hebben voor het levenslot van de wolf.

In oktober vorig jaar werd de eerste wolf in het park gesignaleerd. "Sindsdien begeven de wolven zich dichter bij de mens, soms wel op 7 meter afstand." Desondanks heeft er tot op heden geen bijtincident plaatsgevonden in het park.

Een woordvoerder van de Faunabescherming is juist blij met het tussentijds besluit. "Op zich is die uitspraak natuurlijk gunstig voor ons. Maar we waren toch wel een beetje verbaasd dat er nog geen definitieve beslissing is genomen door de rechtbank."

Weer afgewezen

Hij verwacht in de toekomst geen andere uitkomst. "Ik zie niet in hoe ze dit nu binnen zes weken wel voor elkaar krijgen. Er zijn toch al twee eerdere voorlopige voorzieningen geweest, waarbij het paintballen werd afgewezen."
Hij somt nog eens op wat er in zijn ogen niet deugt aan de wens van de provincie om het paintballen in te zetten. "Ze hebben geen wolvendeskundige ingeschakeld, de escalatieladder is niet gevolgd, zoals deze met de provincies is afgesproken. Het eerste wat je dan moet doen, is een zender omhangen bij zo'n wolf om te onderzoeken of het steeds dezelfde wolf is. Het is nu allemaal totaal niet duidelijk."