Achterhoek
Natte Achterhoekse zomer betekent niet dat maatregelen tegen droogte stoppen

DOETINCHEM - Bruine bermen, vissen die op zoek zijn naar water en mislukte oogsten. Vijf jaar geleden sloeg de droogte genadeloos toe in de Achterhoek. Alle alarmbellen gingen af. Waterschap Rijn en IJssel, overheden en grondeigenaren steken de armen uit de mouwen en gaan aan de slag. Het programma Elke Druppel de Grond wordt gelanceerd. Tal van maatregelen worden genomen en nu - vijf jaar later - kunnen de nattere periodes iets gerekt worden, maar de regio is er nog lang niet.
Droogtegoeroe Jan Polman kijkt tevreden terug op de afgelopen jaren. Niet alleen in 2018 was het droog. Ook de jaren daarna valt er weinig regen en hebben we zelfs dagen met temperaturen van boven de 40 graden.
Van skippybal tot druppelsysteem
In het gebouw van waterschap Rijn en IJssel in Doetinchem wordt niet alleen gepraat. "We hebben de afgelopen jaren in eerste instantie kleinere maatregelen getroffen. We begonnen met skippyballen die we in de duikers van de boerensloten deden. Daarmee hielden we het water langer vast." De skippyballen worden vervangen door schotten. Honderden boeren doen inmiddels mee. "Wij leggen het de boeren niet op, de boeren komen bij ons. Je ziet dat dat werkt."
Daarnaast zijn er ook andere dingen geprobeerd. Een druppelsysteem in de akkers of graslanden en het bevloeien van weilanden bijvoorbeeld. "En we zijn begonnen met het aanpakken van de landgoederen. Ook die hebben te kampen met grote problemen." Of het werkt? "Het is nu een natte zomer, maar we zien dat dit soort maatregelen werken", begint Polman. "We bestrijden de droogte niet, maar we verlengen de nattere periodes. Het is heel erg moeilijk om aan te geven hoe veel langer we het water vasthouden, maar het gaat om weken."
Waarom is het juist in de Achterhoek droog?
De afgelopen jaren heeft de droogte in de Achterhoek veelvuldig het nieuws gehaald. Maar waarom wordt juist de Achterhoek harder getroffen dan andere gedeeltes van onze provincies als er tijden van droogte zijn? We leggen dat uit in onderstaande video.
Natte Achterhoekse zomer betekent niet dat maatregelen tegen droogte stoppen
Nog maar het begin
Wie denkt dat de getroffen maatregelen voldoende zijn heeft het mis. "Nee we moeten doorgaan, dit is nog maar het begin", zegt Polman. "De focus heeft de afgelopen jaren heel erg op de landbouw gelegen, maar we gaan nu ook maatregelen treffen in natuurgebieden en in gebieden waar drinkwater gewonnen wordt." De Achterhoek gaat er de komende jaren volgens Polman alleen maar mooier uitzien: "Hoewel we ons watersysteem drastisch moeten veranderen denk ik dat dit gebied alleen maar mooier wordt. Je gaat meer kleine percelen zien. Het coulisselandschap gaat nog meer tot zijn recht komen.