Arnhem en omstreken

Rechter besluit: niet paintballen op wolf

Geen paintball met de wolf
Geen paintball met de wolf © Pixabay/bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - De provincie Gelderland mag op de Hoge Veluwe voorlopig niet met een paintballwapen ingrijpen bij wolven met afwijkend gedrag. De Faunabescherming was tegen het afschrikken van de wolf met een paintballwapen en stapte naar de rechter. Vandaag kwam de rechtbank met een tussenvonnis: het paintballgeweer moet voorlopig in de kast blijven.
De provincie wil met het paintballwapen wolven die dicht bij mensen komen kunnen afschrikken. De Faunabescherming vindt dat er eerst andere middelen moeten worden ingezet. Zoals een eetverbod in park De Hoge Veluwe of een gedeeltelijke afsluiting. Ook zouden bezoekers moeten roepen en schreeuwen bij een wolf die dichtbij komt om het dier af te schrikken.

Beter onderbouwen

Volgens de provincie en het park zijn dit soort middelen niet haalbaar of ontoereikend. De rechter bepaalde echter dat de provincie Gelderland niet goed genoeg heeft onderbouwd waarom paintballen op de wolf nodig is.
De provincie kan dat misschien wel beter onderbouwen en krijgt daar van de rechtbank zes weken de tijd voor. Binnen twee weken moet de provincie aangeven of ze daar gebruik van maakt. Daarna kunnen de andere partijen in de bodemprocedure hier weer op reageren. Tenslotte neemt de voorzieningenrechter dan opnieuw een besluit.