Gelderse Vallei / Rivierengebied

Vlinders kunnen duizenden kilometers reizen, zo gaat dat

De distelvlinder trekt naar de Sahara.
De distelvlinder trekt naar de Sahara. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Niet alle vlinders overwinteren in Nederland. Er zijn er ook die naar het warme zuiden trekken in de hoop daar meer voedsel te vinden. Die trekvlinders leggen soms wel duizenden kilometers af. Verslaggever Marc Loeven gaat op zoek naar de dieren.
Je kan ze nu overal zien zitten op bloemen. Zich volzuigend met nectar. Niet alleen de vlinders die hier overwinteren zijn druk met voedsel zoeken, ook de soorten die niet tegen de vrieskou kunnen eten zich vol. Deze trekvlinders moeten goed aangesterkt aan hun tocht naar het zuiden beginnen.
Marc Loeven gaat samen met Kast Veling van de Vlinderstichting de zich volzuigende vlinders bekijken. Maar waarom gaan vlinders eigenlijk op trek?

Sahara

Trekvlinders als de atalanta of distelvlinder vliegen soms wel tot de Sahara om de kou voor te blijven. Vele duizenden vlinders trekken alleen en dus niet in groepen naar het zuiden. Een fenomeen waarvan niemand weet hoe die trek precies verloopt. Want hoe houden die tere vleugeltjes van de trekvlinders het vol om duizenden kilometers te vliegen?

Fenomeen

De jaarlijkse trek naar het zuiden van vlinders is een fenomeen. Onderzoek is moeilijk, want zo'n tere vlinder hang je niet zomaar even een zender om. Zelfs nachtvlinders blijken soms de trek naar het zuiden te nemen.