Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen
Deze studenten staan binnenkort noodgedwongen op straat

ARNHEM - De tijd tikt voor studenten Danill uit Litouwen en Angelina uit Letland. Ze zijn beiden student in Gelderland en zijn wanhopig om één en dezelfde reden: over enkele dagen begint hun collegejaar, maar het lukt ze met geen mogelijkheid om aan een studentenkamer of woonruimte komen.
Daniil Leonenko (19) woont al een jaar in onze provincie. Hij verbleef het afgelopen jaar in huis bij een familie, maar omdat daar een baby'tje werd geboren, moest hij op zoek naar een nieuwe woonplek. Hij begon maanden geleden al met zoeken, maar kwam geen stap verder. Op dit moment verblijf Daniil in een hostel in Opheusden, maar sinds deze vrijdag is hij officieel thuisloos.
Vrouw boven 20 jaar
Maandag begint hij aan zijn tweede jaar aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Bij zijn school en de wooninstanties wordt hij naar eigen zeggen van het kastje naar de muur gestuurd. Hij zegt dat het erg moeilijk is om als internationale student aan een kamer te komen. "Soms willen ze alleen Nederlanders in hun studentenhuis. En vaak zijn ze op zoek naar een vrouwelijke huisgenoot of mensen vanaf 20 jaar. En ik ben pas 19", zegt hij.
Voor Angelina Podolako is de zoektocht nog moeilijker. De 19-jarige Letse start maandag aan haar studie Artificial Intelligence aan de Radboud Universiteit. Sinds vorig jaar roepen universiteiten internationale studenten op om thuis te blijven als ze voor augustus géén kamer hebben bemachtigd. Toch is Angelia sinds 25 augustus hier, want ze wil graag aan haar studie beginnen. Ze verblijft hier nu samen met haar vriend. Het plan was: zij studeren, hij werken. Maar woonruimte met zijn tweeën vinden blijkt nog lastiger dan alleen.
"Veel mensen willen geen koppel huisvesten. Studentenhuizen ook niet. We gaan naar bezichtigingen en vragen iedereen om hulp. Bij de universiteit kunnen ze me ook niet helpen", zegt ze. Het stel verblijft nu tot 3 september in een hotel. Angelina heeft geen idee wat haar vriend en zij moeten doen als ze na die dag nog geen woonruimte hebben.
Voorrang
De Gelderse universiteiten en woningcorporaties hebben geen concrete cijfers over de situatie van studenten zonder kamer aan de start van dit collegejaar. Studentenwoningcorporatie SSH& spreekt over een "vergelijkbaar beeld met vorig jaar". "Studenten die zelf naar Nederland komen en geen kamer hebben, of particulier huren, blijven voor ons en de Radboud Universiteit onder de radar."
Een woordvoerder van de Radboud Universiteit zegt dat er momenteel geen probleem bekend is met huisvesting van internationale studenten, omdat studenten die van ver komen - en zich tijdig aanmelden - recht hebben op bemiddeling. Wageningen University & Research zegt hetzelfde: als je uit het buitenland komt, heb je voorrang.
Niet in aanmerking
Daniil en Angelina vallen echter tussen wal en schip. Daniil krijgt geen voorrang op een woonplek omdat hij al een jaar in Gelderland woont. Angelina krijgt geen voorrang, omdat ze een woning voor twee zoekt en dus niet in aanmerking komt voor de meeste vormen van studentenhuisvesting. Er zit niets anders op dan het te blijven proberen. Oproepjes plaatsen, Facebook in de gaten houden, eindeloos reageren op advertenties en woningen bezichtigingen. Angelina: "Zometeen hebben we weer een bezichtiging."