liveblog | 31 augustus

Ede heet koning en koningin welkom tijdens streekbezoek

Hoog bezoek in de Gelderse Vallei: koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken deze donderdag Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel, Ede en Wageningen. Omroep Gelderland is er live bij en doet in dit liveblog de hele dag verslag van het streekbezoek.
Laatst bijgewerkt: 31 augustus, 13:19 uur
13:19

Bezoekje aan de basisschool

Willem-Alexander en Máxima brengen deze middag ook een kort bezoek aan basisschool De Ontdekking. Eén van de kindjes daar had een prangende vraag aan de majesteiten. Bent u rijk?, vroeg hij. Daar gingen de koning en koningin voor het gemak maar even niet op in.
Koningin Máxima staat voor een klas van een Edese basisschool.
Koningin Máxima staat voor een klas van een Edese basisschool. © Omroep Gelderland
13:16

Bijzondere ontmoetingen

Op het ENKA-terrein staan deze middag flink wat Edenaren, die graag een glimp willen opvangen van het bijzondere bezoek aan hun stad. "We hebben ze gezien, hoor!", zeggen Annemarie en Bianca, die in de buurt wonen. "Ik heb zelfs een hand gekregen van hun allebei. Hoe tof is dat?", zegt Annemarie lachend. Bianca vult aan: "Ze zagen er mooi uit, hoor. Het is heel grappig om ze zo dichtbij te zien. Ik had niet gedacht dat we zo dichtbij konden komen, ik bedoel: er zijn hier genoeg mensen. En we hebben zelfs een hand gehad! Hoe groot is die kans?"
De twee vinden het erg leuk om op deze donderdag Willem-Alexander en Máxima te ontvangen in hun wijk. "Het is hier heel fijn wonen. En dat maakt me ook wel trots dat de koning en koningin hier langskomen", aldus Bianca.
Kijk hoe Willem-Alexander en Máxima werden ontvangen op het ENKA-terrein:
Willem-Alexander en Máxima op het ENKA-terrein in Ede
13:08

Burgemeester is erbij

Burgemeester René Verhulst van Ede is ook aanwezig. Hij leidt de koning en koningin rond over het ENKA-terrein en vertelt iets over de ontstaansgeschiedenis van de wijk.
Burgemeester René Verhulst met het koninklijk paar.
Burgemeester René Verhulst met het koninklijk paar. © Omroep Gelderland
13:04

'Hopelijk raken ze enthousiast'

Liesbeth uit Ede is één van de vele mensen die bij het ENKA-terrein staan te wachten om Willem-Alexander en Máxima welkom te heten. "Ik woon hier op het terrein, dan is het natuurlijk fantastisch om even te kijken hoe Alexander en Máxima hier aankomen", zegt de Edese.
"Ik hoop dat ze net zo enthousiast zijn als ik. Het bevalt me hier goed, het is een prachtig gebied met cultureel erfgoed. Ik hoop dat ze er net zo blij van worden als de bewoners. Ik heb de koning en koningin nog nooit in het echt gezien, dus ik vind het heel leuk."
12:56

Bijna in Ede

In het originele plan hadden de koning en koningin op dit moment al op het ENKA-terrein in Ede moeten zijn. Zoals bekend loopt het programma echter iets uit. In Ede zullen Willem-Alexander en Máxima in gesprek gaan met buurtbewoners en de projectontwikkelaar over het wonen in deze wijk, over het hergebruik van het erfgoed en over de ontwikkeling van het gebied rond het naastgelegen treinstation. Sinds 2011 is op het ENKA-terrein een woonwijk verrezen. Van 1922 tot 2003 stond er een fabriek voor de productie van kunstzijde.
Aanzicht van het ENKA-terrein in Ede.
Aanzicht van het ENKA-terrein in Ede. © ANP
12:30

Klaar in Scherpenzeel

Verslaggever Sterre Schout is de hele dag op pad in de Gelderse Vallei, in het kielzog van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. "We zijn al in Nijkerk en Barneveld geweest en net in Scherpenzeel", vertelde ze zojuist op Radio Gelderland. Ze vond met name de opkomst in Scherpenzeel groot. "Mensen stonden daar al zo'n twee uur in de regen te wachten om een glimp op te vangen van de koning en koningin. Sowieso staan er langs de route best wel veel mensen te kijken. Ze zwaaien met vlaggen en spandoeken en iedereen is erg enthousiast."
Met de pracht en praal van koningin Máxima valt het mee, zegt Sterre. "Ze draagt een prachtige, appelgroene jurk en heeft geen tiara op haar hoofd, maar een soort deftige haarband. Haar pumps verwisselde ze op het klompenpad in Appel even voor platte schoenen, maar ze ziet er prachtig uit, hoor! Om door een ringetje te halen."
Het gezelschap verplaatst zich nu naar Ede, waar het ENKA-terrein de eerste halte is. "Daar gaan ze het hebben over het thema wonen, want de regio staat voor een grote uitdaging. Op het naastgelegen treinstation zal de burgemeester iets vertellen over de ontwikkeling van dat gebied. En daarna gaan we nog naar Bennekom en Wageningen."