Gelderse Vallei

Brutale smartphonedief maakt selfies

De smartphone maakte automatisch selfies van de dief
De smartphone maakte automatisch selfies van de dief © politie/Plaats Delict
WAGENINGEN - "Gelukkig heb ik de foto's van de dief nog." Het is een schrale troost voor de eigenaar van een smartphone, wiens toestel uit zijn bestelbusje in Wageningen wordt gestolen. De telefoon stuurt dankzij een speciale app enkele foto's van de dief door als die een verkeerde toegangscode intoetst.
De brutale diefstal gebeurt aan de Herenstraat in Wageningen. De eigenaar van de telefoon moet iets afleveren bij een horecazaak in die straat en heeft zijn busje eventjes geparkeerd: knipperlichten aan, zo weer terug. Op dat moment komt de dief voorbij en die ziet de telefoon in het busje liggen. Hij bedenkt zich geen moment en pakt de telefoon van de lader en neemt hem mee.

App

De onbedoelde selfies maakt de gestolen telefoon even later, als de dief een paar keer een verkeerde code ingeeft om het toestel te ontgrendelen. Er zijn apps zoals Lockwatch (Android-toestellen) en WhoTouchedMyPhone (Apple) die dergelijke foto's maken en mailen als onbevoegden aan je telefoon zitten. Aan de foto's die in opsporingsprogramma Plaats Delict worden getoond is goed te zien dat de dief zelf niets in de gaten heeft.
Dit zijn selfies van een smartphonedief

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie).