Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Kind 'per ongeluk' aan de drugs

GHB
GHB © Omroep Gelderland
VELDDRIEL - Hun 2-jarige dochtertje liep vorig jaar een GHB-vergiftiging op, omdat ze de drugs niet veilig genoeg zouden hebben opgeborgen in een woning in Velddriel: de 23-jarige moeder uit Velddriel en de even oude stiefvader uit Kamerik moesten donderdag voor de rechter verschijnen op verdenking van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door grove nalatigheid en onachtzaamheid.
Het komt vaker voor dat kinderen per ongeluk drugs binnen krijgen, bijvoorbeeld omdat ze XTC-pillen aanzien voor snoepjes. Er zijn geen aantallen bekend en het drugsgebruik leidt lang niet altijd tot een rechtszaak.

Voorbeeld uit Brabant

Dat was wel het geval in juli 2019. Toen werd een 45-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur, omdat door zijn schuld een 6-jarig meisje GHB binnenkreeg.
"De man was in juni 2018 aan het klussen in zijn woning in Eindhoven, terwijl daar ook zijn dochter en haar vriendinnetje aan het spelen waren. Op enig moment schonk hij voor de kinderen en zichzelf een beker ranja in. In zijn eigen beker deed hij ook een scheut vloeistof. Hij lette er vervolgens niet op dat de kinderen niet uit zijn beker zouden drinken en ging naar de schuur om iets te halen. In de tussentijd dronk het vriendinnetje uit de beker van de man. Zij werd vrijwel direct ziek en moest met spoed naar het ziekenhuis. Het meisje moest braken, had forse ademstops en ademhalingsstoornissen en raakte in een coma. Later bleek dat zij GHB had binnengekregen", schreef Omroep Brabant over deze zaak.

Grote risico's

Het gebruik van de stroperige vloeistof, die vroeger gebruikt werd als narcosemiddel, kan dus forse gezondheidsschade opleveren en heeft soms zelfs de dood tot gevolg. GHB begint na 5 tot 30 minuten te werken, zegt instelling voor verslavingszorg Jellinek.
"De effecten houden ongeveer 3 uur aan. Het effect van GHB kan per persoon sterk verschillen en is sterk afhankelijk van de dosis en eventueel andere gebruikte middelen." Het drankje kan zorgen voor een gelukzalig gevoel en het verdwijnen van angsten en remmingen. Jellinek waarschuwt er op haar site voor dat GHB lastig te doseren is. "Het verschil tussen een dosis met aangename effecten en de dosis waarbij iemand overmand wordt door slaap en bewusteloos raakt is klein. Mensen nemen al snel te veel GHB. Een overdosis kan fataal aflopen. Door een te hoge dosis van GHB kan de ademhaling verstoord raken en zelfs stoppen."