Noord-Veluwe

Dit orkest traint volwassenen bij gebrek aan jeugd

Excelsior in Putten.
Excelsior in Putten. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Het valt voor orkesten niet altijd mee om jonge nieuwe leden te werven. In Putten heeft het orkest Excelsior daar een oplossing voor gevonden. Zij richten zich op oudere nieuwkomers. En dat is een succes. "Het klinkt nog nergens naar zo'n eerste keer."
Excelsior in Putten heeft een tekort aan leden. En wat is een fanfarekorps zonder grote trom, hoorn of trompet? Jarenlang was de hoop dat het aantrekken van kinderen voldoende zou zijn om genoeg aanwas voor het orkest te krijgen. Maar ondanks alle pogingen zien niet alle lege plekken gevuld.
Met een grote campagne riep het fanfarekorps volwassenen op om zich aan te melden. In de hoop dat er mensen zouden zijn die op latere leeftijd een hobby zoeken. De oproep voor nieuwe oudere leden liep als een trein. Maar liefst achttien belangstellenden hebben zich opgegeven voor het fanfarekorps.

Eerste keer oefenen

Dinsdag was de eerste bijeenkomst. Excelsior heeft er een speciaal orkest voor in het leven geroepen. Het Volwassenen Leer Orkest biedt volwassenen de kans om op een relatief laag niveau te beginnen en langzaam door te groeien naar een eigen niveau. Nog geen optredens dus.
"Dat is ook de bedoeling van de eerste les", zegt initiatiefnemer Dennis de Boer. "We beginnen in het clubgebouw Stroud. Bij binnenkomst krijgen de nieuwelingen een intake waarbij gekeken wordt welk instrument het beste past. Dan volgt er uitleg over hoe het instrument gebruikt moet worden. Als alle deelnemers tevreden zijn, volgt de eerste les. En wie weet kunnen enkele deelnemers doorschuiven naar andere muziekgroepen. "Maar", benadrukt de Boer. "Alleen als het leuk is, want plezier staat voorop bij het muziek maken".
Volwassenen gezocht voor Puttens orkest