Achterhoek

Nachtopvang breidt uit: 'Daklozen verbleven op straat'

Nachtopvang in Doetinchem (Archief)
Nachtopvang in Doetinchem (Archief) © REGIO8
DOETINCHEM - De nachtopvang van IrisZorg in Doetinchem heeft extra bedden beschikbaar gesteld tot eind oktober. Sinds mei zijn er meer dakloze mensen die naar de nachtopvang komen, waardoor er een wachtlijst is ontstaan. Sommige dakloze mensen moeten daardoor op straat verblijven. Er is toestemming gegeven om tijdelijk acht extra bedden te maken.
In totaal zijn er 16 vaste bedden, 8 tijdelijke bedden en 22 bedden voor noodgevallen in de nachtopvang in Doetinchem. In mei tot en met augustus heeft de gemeente twee keer toestemming gegeven om deze extra bedden te gebruiken.
Mensen die naar de nachtopvang gaan, komen uit de hele Achterhoek. Ze zijn dakloos om verschillende redenen: geldproblemen, verslaving, geestelijke gezondheidsproblemen en motivatieproblemen.

Samenwerking met andere gemeenten

Doetinchem is verantwoordelijk voor daklozenopvang in de Achterhoek. “Met alle regiogemeenten is er afstemming geweest om te zoeken naar alternatieven en oplossingen voor een dakloze”, laat de gemeente Doetinchem weten. “Alle gemeenten hebben concrete lokale acties uitgezet, in overleg met IrisZorg en bijvoorbeeld woningbouwcorporaties.”
Daarnaast zijn alle Achterhoekse gemeenten bezig om lokale (crisis)opvang plekken te organiseren. “Dit heeft op dit moment nog niet geleid tot een afname van dak- en thuisloze mensen in de nachtopvang”, aldus de gemeente.

'Beste en goedkoopste oplossing'

De gemeente zegt dat het beschikbaar stellen van tijdelijke bedden nu de beste en goedkoopste oplossing is. “Het biedt ons de tijd om te werken aan een structurele oplossing en in de tussentijd opvang aan de meest kwetsbare burgers te geven”, aldus de gemeente.
“Daarnaast biedt het perspectief om te komen tot lokale (crisis) opvangplekken.” Daarmee verwacht Doetinchem dat er minder instroom in de nachtopvang zal zijn en de druk op de opvang zal afnemen.