Rijk van Nijmegen

Omstreden asfaltfabriek Nijmegen gaat opnieuw in de fout

De zware industrie in Nijmegen-West met op de voorgrond asfaltcentrale APN
De zware industrie in Nijmegen-West met op de voorgrond asfaltcentrale APN © John Beckmann
NIJMEGEN - Ze zijn boos in Nijmegen-West. Omwonenden van asfaltfabriek APN snappen niet waarom er maar niets lijkt te gebeuren om wat zij ‘de vieze stinkfabriek’ noemen, te stoppen. Twee maanden achter elkaar heeft het bedrijf de regelgeving overtreden, en dat is niet voor het eerst.
Op 2 mei was het raak en op 1 juni weer. Op 25 juli is er opnieuw gemeten: toen werd géén overschrijding van de normen geconstateerd, zegt APN. Gek, vindt Jan de Kanter van de Vereniging Dorpsbelang Hees. Hij zegt gebeld te zijn door APN-directeur Niko Poolen, die hem vertelde dat ook op 25 juli een overschrijding is geconstateerd. “En dat hij daar ook de wethouder over heeft gebeld.”
Een woordvoerder van APN stelt nu dat uit de meting van 25 juli blijkt dat de asfaltfabriek “ruim binnen alle gestelde normen opereert.”
Nog geen maand voordat de eerste overschrijding werd gemeten, kregen de bewoners van de gemeente te horen dat het aantal meetmomenten per direct met twee derde werd teruggebracht wegens goed gedrag van de asfaltproducent. Tot verbijstering van de omwonenden.

Meer meten

Wat hen betreft wordt dat aantal meetmomenten onmiddellijk weer opgeschroefd, liefst wekelijks. “Dat versterkt je positie als gemeente naar zo’n bedrijf toe”, zegt Jan de Kanter. Hij is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over de handhavende rol van de gemeente. “Ze reageren niet, ze zitten er niet achteraan. APN is fout, maar toezicht en handhaving deugen ook niet.”
De nieuwe overschrijdingen zijn de zoveelste bevestiging voor de inwoners van Nijmegen-West dat het, zoals ze zelf al lang wanhopig roepen, geen incidenten zijn. Al jaren maken ze zich grote zorgen om de zware industrie in hun buurt, waaronder de asfaltfabriek, en de gevolgen voor hun gezondheid.
De gemeente Nijmegen snapt desgevraagd wel dat de buurt boos is. “Natuurlijk begrijpen we omwonenden”, reageert een woordvoerder namens het college van burgemeester en wethouders. “We zijn hier als gemeente ook allesbehalve blij mee.” De raadsfracties van GroenLinks, GewoonNijmegen.Nu, PvdA en Partij voor de Dieren willen opheldering van het college hoe het weer zo mis kon gaan.

'Niet gevaarlijk, wel onwenselijk'

De gemeente benadrukt dat overschrijdingen tot nu toe volgen de GGD geen gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. “Het neemt niet weg dat een overschrijding onwenselijk is”, aldus de woordvoerder. Er staat al een nieuwe meting in opdracht van de gemeente gepland. De gemeente dreigde eerder met dwangsommen van 10.000 euro per overtreding, met de mededeling geen enkele overschrijding meer te tolereren.
Zo’n boete kan nu niet worden opgelegd. Nog niet. APN mag eerst bezwaar indienen tegen zo’n dwangsom en het bedrijf heeft dat ook gedaan. Pas als die zienswijze is behandeld kunnen voor overschrijdingen na die datum boetes worden opgelegd. Dat duurt nu nog een paar weken.

Fabriek uitkopen?

De extra maatregel die vorig jaar is opgelegd dat APN zelf zes keer per jaar moest meten is in mei teruggebracht tot twee keer omdat aan een aantal eisen is voldaan. Daar voldoet de asfaltproducent nog steeds aan. “De gemeten overschrijdingen maken wel dat wij als gemeente mogelijk vaker zullen gaan meten”, voegt de woordvoerder van het college daar aan toe. “In ieder geval tot we de overtuiging hebben dat APN altijd kan voldoen aan de emissie-eis.”
Op de achtergrond van dit alles wordt al lang (achter gesloten deuren) gesproken over mogelijke uitkoop van APN door de gemeente Nijmegen. Beide partijen zeggen daar nog geen uitspraken over te kunnen doen.