Gelderse Vallei

'Mini-koningsdag', hierom bezoekt het koningspaar de Gelderse Vallei

Willem-Alexander en Maxima bij een eerder bezoek aan onze provincie.
Willem-Alexander en Maxima bij een eerder bezoek aan onze provincie. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - De gemeenten Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel, Ede en Wageningen kunnen zich donderdag opmaken voor een bijzondere dag: in rap tempo brengen koning Willem-Alexander en koningin Maxima een zogenoemd streekbezoek aan de Gelderse Vallei. Het is de bedoeling dat het koningspaar de regio leert kennen en dat ze horen wat er precies speelt. "Reken maar dat ze zich hebben ingelezen."
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gaat het bezoek vooral over de 'transitie' die de Gelderse Vallei doormaakt. Om de regio is de afgelopen jaren namelijk veel te doen. Dat komt omdat er een groot aantal boeren in de Gelderse Vallei zit en de stikstofuitstoot er te hoog is.
Als het aan Den Haag ligt moet de uitstoot er de komende jaren drastisch naar beneden. Dat betekent dat er boerenbedrijven moeten verdwijnen.
Toch gaat het bezoek niet alleen over boeren en de rest van de agrarische sector. Er is ook aandacht voor wonen, sport, vrijwilligers en studenten. "De koning en koningin willen echt de diepte in", legt royaltydeskundige Justine Marcella uit. "Daarom gaat het ook over een groot aantal thema's, waarop ze zich goed voorbereiden."

'Heel bijzonder'

Een streekbezoek, waarop de koning en koningin in één regio meerdere locaties bezoeken, is heel bijzonder. "Dat doen ze ongeveer twee keer per jaar", weet Marcella. "Willem-Alexander heeft het toen hij begon geïntroduceerd. Het is een soort mini-koningsdag, maar dan dus veel inhoudelijker." Het is de derde keer dat Hunne Majesteiten, zoals je het paar formeel aanschrijft, een streekbezoek aan Gelderland brengen. Eerder deden ze dat al aan de Achterhoek (2014) en de Betuwe (2019).
Toch komt het koningspaar vaker in de provincie. Marcella: "Maar dat is dan een regulier werkbezoek. Dan openen ze iets of komen ze kijken. Het duurt ook vaak ook maar een uurtje en dan zijn ze weer vertrokken. Een werkbezoek is eigenlijk ook te kort om écht iets over een plaats of regio te zeggen. Dat doen ze dus met een streekbezoek en dat duurt dan een groot gedeelte van de dag."

'Poosje niet geweest'

Willem-Alexander en Maxima gaan donderdag in hoog tempo door de streek, samen met hun entourage en zo'n vijftig journalisten. De keuze voor de Gelderse Vallei is niet toevallig. "Je moet je voorstellen dat er op het paleis een kaart hangt waarop het paar samen met hun adviseurs naar kijkt en denkt: 'Hé we zijn al een poos niet meer in Gelderland geweest, laten we daar eens heen gaan.'"
Het is volgens Marcella nadrukkelijk geen 'sorry-bezoek', waarbij de koning door de regering naar de Gelderse Vallei wordt gestuurd om de boeren een steuntje in de rug te geven.
"De koning bedrijft geen politiek en is neutraal. Ze kiezen echt hun eigen thema en plekken uit, hoewel ze zich natuurlijk ook wel realiseren dat er in de Gelderse Vallei vorig jaar veel vlaggen op z'n kop hebben gehangen... Het is écht bedoeld als leuke en leerzame dag."