Gelderse Vallei

'Death Valley' van de Veluwe: dit dorp komt nu in actie

Gerard Baars ziet dat er nog veel moet gebeuren in Land van Peelen.
Gerard Baars ziet dat er nog veel moet gebeuren in Land van Peelen. © Omroep Gelderland
BENNEKOM - Een kaal stuk akkerland van meer dan 30 hectare groot, midden in de bossen van Bennekom. Het staat bekend als het Land van Peelen, en is onderdeel van een Natura 2000-gebied. Het stuk grond zou volgens bezorgde omwonenden veel bijzondere natuurwaarden moeten hebben, maar dat is nu verre van het geval.
"De biodiversiteit is hier niet totaal afwezig, maar wel erg laag. Dat is natuurlijk doodzonde, en triest om te zien." Ecoloog Suzette Stumpel Rienks plukt aan een enkele maïsplant die verlaten op het kale akkerland staat.
"Het land wordt gebruikt voor intensief agrarisch gebruik. Vorig jaar voor maïs en dit jaar voor aardappels. Zoals je kunt zien is het aardappelloof weggespoten, dus er zullen hier helemaal geen insecten meer zijn. Het zal ook nog een hele poos duren voordat er wel weer wat leven komt."

'Hier wil geen beest zijn'

De ligging van het Land van Peelen, te midden van allerlei belangrijke natuurgebieden, maakt het voor voorzitter Gerard Baars een bittere pil om te slikken: "Dit stuk land is eigenlijk de enige corridor die vrij is voor dieren om te gaan en staan waar ze willen. Maar het is nu een no-fly zone, hier wil geen beest zijn. Death Valley, daar kun je het mee vergelijken, om het maar even heel extreem te zeggen."
Het stuk grond ligt midden in belangrijke natuurterreinen zoals de heide, bos en het mierenreservaat.
Het stuk grond ligt midden in belangrijke natuurterreinen zoals de heide, bos en het mierenreservaat. © Stichting Land van Peelen
Daarom hebben de vrijwilligers van de Stichting Land van Peelen een actieplan opgezet om het gebied te redden. Hun doel is om de grond, dat nu in particulier bezit is, te verwerven en vervolgens weer Natura 2000-waardig te maken: "De boer die het land nu bezit, is bereid om mee te werken mits hij compensatiegrond ervoor in de plaats te krijgt", legt voorzitter Gerard Baars uit.
En die grond moet hij krijgen van de provincie: "Die zijn ook welwillend om mee te werken, maar een geschikt stuk grond is nog niet gevonden. We moeten dus nog even geduld hebben."
Bekijk hier hoe het land eraan toe is:
'Death valley' in Natura2000-gebied Land van Peelen bij Bennekom.
Stilzitten terwijl je de natuur wil redden is geen optie, dus de groep natuurliefhebbers is alvast aan de slag gegaan in de omgeving van het Land van Peelen: "We zijn op dit ogenblik heel druk bezig met inventariseren, want pas als je weet wat er is kun je ook gaan vaststellen wat er ontbreekt. Het tweede wat we doen is de buren die in dit gebied wonen, betrekken bij het project. Zij kunnen ook een bijdrage leveren aan het maken van ecologische verbindingen. Zodat reeën en andere dieren zich beter door het totale natuurgebied kunnen verplaatsen."

Glooiend heideterrein

Als je Baars vraagt naar zijn ideaalbeeld, hoeft hij niet lang na te denken: "We hopen op korte termijn dat de provincie die compensatieterreinen vindt en dat de boer zijn activiteiten kan verplaatsen. En als het dan 2040 is, dan moet je hier staan te midden van een glooiend en open heideterrein, geflankeerd door bosschages en een bloemenrijk grasland. Dat er zandhagedissen, vlinders en waterpoelen zijn, dat je de reeën over de vlakte ziet springen de konijnen ziet weghoppen. Dat zou fantastisch zijn."