Achterhoek

'Organist Jan moest een uur lang vrezen voor zijn leven'

De politie bij de Lambertikerk in Zelhem.
De politie bij de Lambertikerk in Zelhem. © 112Achterhoek-nieuws/NewsUnited
ZELHEM - De organist van de Lambertikerk in Zelhem, die afgelopen vrijdag gegijzeld en mishandeld werd, heeft breuken in zijn kaak en neus overgehouden aan zijn hachelijke avontuur. Zijn oor wordt bovendien verder onderzocht. Ernst van Drumpt, voorzitter van de kerkenraad in Zelhem, stond zondagochtend uitgebreid stil bij de heftige gebeurtenissen.
Voorafgaand aan de kerkdienst van 10.00 uur nam Van Rumpt het woord en richtte hij zich tot de kerkelijke gemeenschap. Hij kondigde direct aan dat hij deze keer zou afwijken van het normale ritueel aan het begin van de dienst. "Omdat wij in de gemeenschap, zoals we kerk zijn, met elkaar willen delen wat er is gebeurd. Het gaat ons allen aan."
De kerkenraadsvoorzitter schetste de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag, toen organist Jan aan het repeteren was voor de kerkdienst. "Een verwarde en dronken man kwam onze open kerk binnen en klom via de banken, pilaren en orgelpijpen naar boven. Jan is fors aangevallen door zijn belager. Hij is geslagen en getrapt onder ernstige bedreigende woorden."

Godswonder

De ouderling van dienst noemt het een godswonder dat Jan niet erger beschadigd is. "Jan heeft met veel kracht en tegenwoordigheid van geest dit kunnen doen. Het vraagt om diep ontzag voor zijn geestelijk en lichamelijk verweer ten opzichte van deze overvaller."
Dienst in Zelhem aangepast na mishandeling organist
De organist wist na een uur aan zijn belager te ontkomen, door te vragen of hij naar het toilet mocht. Daar wist hij 112 te bellen. Van Drumpt benadrukt dat de hulpdiensten snel ter plaatse waren, maar dat deze momenten voor Jan eindeloos moeten hebben geleken. "Wanneer komen ze? Wanneer komen ze? Dit moet heel indringend voor Jan zijn geweest."

Weer thuis

De organist werd vrijdag per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Zijn belager, een 36-jarige man uit de gemeente Oude IJsselstreek, is aangehouden. In het ziekenhuis bleek dat het slachtoffer breuken in zijn kaak en neus heeft. "Gelukkig is hij zaterdagmiddag thuisgekomen, bij Willemien en familieleden."
Van Drumpt stelt dat deze traumatische gebeurtenis nog een tijd zal nawerken en een plekje moet krijgen. Hij vraagt om de organist en zijn vrouw voor nu vooral rust te gunnen. De Lambertikerk in Zelhem zal komende week beperkt open zijn, van 10.00 tot 12.00 uur. Daarna hoopt de kerk weer op de gangbare tijden de deuren te kunnen openen.