Achterhoek

'We maken ons hard voor piemelknuffel-verbod', zegt lokale BBB

Het type knuffel in kwestie.
Het type knuffel in kwestie. © REGIO8, bewerkt
BORCULO - "We kregen via Facebook wel 15 opmerkingen van bezorgde ouders. Hun kind had een piemel getrokken op de kermis met zo'n touwtrekspelletje." William Geerdink, raadslid van de BBB Berkelland, heeft er vragen over gesteld aan het gemeentebestuur.
"Die ouders vinden dat niet normaal en die komen naar ons. Wijzelf vinden het niet storend, we maken ons hard voor de burgers die een piemelverbod willen. Het is toch niet normaal dat je dat zomaar op een kermis tegenkomt", vervolgt Geerdink.

Naakte vrouw

Volgens William Geerdink zijn speelgoedpistolen en speelgoedgeweren geen probleem als prijs op een kermis. "Daar hebben we geen opmerkingen over gekregen. Vroeger kon je nog wel eens een pennetje winnen met een naakte vrouw erin, maar dat was alleen voor volwassenen."

BBB Berkelland heeft alleen in naam te maken met de landelijke BBB van Caroline van der Plas. De landelijke partij zette een jaar geleden een punt achter een bondgenootschap met de lokale fractie in Berkelland. Het geloof in complottheorieën door de lokale fractie was teveel van het goede voor de landelijke BBB. "Over het gebruik van de naam BBB zijn we nog in gesprek", laat landelijk BBB-voorzitter Erik Stegink uit Bathmen weten.

'Piemelknuffel knuffelen'

“Wij willen aandacht vragen voor de bijzondere gebeurtenis, namelijk het uitdelen van prijzen in de vorm van piemelknuffels”, schrijft BBB Berkelland in een vragendocument aan de gemeente. “Op de kermis in Neede was bij meerdere (kinder)activiteiten een piemelknuffel te winnen. Kinderen die gaan bij het winnen van deze knuffel dus met een piemelknuffel knuffelen. Dit is toch niet normaal? We moeten niet normaal gaan maken wat niet normaal is. Het lijkt ons heel erg goed om hier op de strepen te gaan staan."

Verbod 'erotische producten'

De BBB Berkelland wil graag dat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) hierom veranderd wordt. De geërgerde raadsleden vragen ook aan het college wat zij vinden van de knuffels en het feit dat kinderen hiermee gaan knuffelen. Ze willen weten op welke manier het verboden kan worden in de gemeente.
In Borculo en Ruurlo staan de kermissen al voor de deur. Een voortijdige aanpassing in de APV is niet mogelijk. De raadsleden zijn er niet minder stellig door. “Hoe gaat het college van burgemeester en wethouders B&W ervoor zorgen dat bij de komende feesten in Borculo, Ruurlo en Eibergen deze erotische producten geweerd worden bij attracties?”, vragen zij zich af.
De gemeente heeft 14 dagen om met een antwoord te komen.