Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Energiedrankjes op TikTok: 'Die influencers hebben er geen verstand van'

Energiedrankjes, goed of slecht?
Energiedrankjes, goed of slecht? © ANP
WAGENINGEN - Energiedrankjes zijn populair onder met name jongeren. De drankjes zitten vol met suiker en cafeïne en in het verleden hebben deskundigen al meermaals gewaarschuwd voor de schadelijke effecten. Prime Energy is sinds kort zelfs verboden in Nederland. Vier vragen aan Ellen Kampman, voedingswetenschapper aan de Wageningen Universiteit.

In Nederland is het drankje Prime Energy sinds kort verboden. Waarom?

Kampman: "Het drankje is verboden in Nederland en België. Dat komt omdat dat drankje veel te veel cafeïne bevat. Veel meer dan wij mogen hebben en zeker de kinderen waar de markt zich op richt. Twee influencers doen dat: Logan Paul en KSI. Je ziet dat het populair is op TikTok. Lees je de kleine lettertjes op de blikjes, dan zie je dat het drankje niet voor kinderen is bedoeld. Maar ze nemen het wel. In Prime Energy zit wel twee keer zo veel cafeïne als in Red Bull en vier keer zoveel als in koffie. En koffie geef je in grote hoeveelheden niet aan kinderen."

Over die cafeïne, wat mag je als volwassene daarvan binnen krijgen?

"Dat is per dag zo'n 400 milligram. In een blikje zit de helft, dus als je dan ook nog een paar kopjes koffie drinkt, dan ga je over dat maximum heen. Die maxima zijn best wel stevig gesteld en ga je eroverheen, dan bereik je het tegenovergestelde van wat je zou willen. Dan krijg je juist hoofdpijn, slaapproblemen, hartkloppingen, angstgevoelens. Daar zit je nou net niet op te wachten."
"Er bestaat nog een ander drankje dat populair is, Hydration. Daar zit veel vitamine A in. Vitamine A kunnen we heel goed gebruiken voor onze huid en ogen, maar er zit zo idioot veel vitamine A in, dat je juist oogafwijkingen krijgt. En het hoeft allemaal niet, er zitten genoeg voedingsstoffen in onze voeding."

Zijn energiedrankjes überhaupt zinvol?

"Het ligt eraan wat je doet. Als je topsporter bent moet je wellicht letten op je waterbalans, dat je niet te veel vocht verliest als je enorm veel zweet. Maar dan is het niet zozeer een energiedrankje, maar een hydraterend drankje dat je drinkt. Maar let er wel op dat de juiste stoffen er in zitten. Het luistert allemaal heel erg nauw. Ben je een echte sporter, dan is het verstandiger om met een sportdiëtist te praten. Bovendien: die blikjes zijn enorm duur."

Wat is dan handig om wel te doen qua voeding als je sport? Een banaan eten?

"Je kunt ook kiezen voor een boterham of pasta of inderdaad: fruit. Je moet veel koolhydraten binnen krijgen als je veel sport. Mijn tip: lees wat het Voedingscentrum erover zegt, die hebben goede voorlichting. En bovendien: geloof die influencers toch niet op TikTok. Die hebben echt geen verstand van voeding."
Eerder sprak Ellen Kampman op Radio Gelderland al over ontbijtgranen en gembershots: