Arnhem en omstreken

Dertigste drugspand in drie jaar gesloten in Arnhemse wijk

De politie bij een inval in Arnhem, eerder dit jaar.
De politie bij een inval in Arnhem, eerder dit jaar. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhem blijft haar dubieuze titel als 'drugsstad' waarmaken. Donderdag werd er in de wijk Presikhaaf weer een woning gesloten waar een handelshoeveelheid harddrugs en een geladen vuurwapen werd gevonden. Het was het dertigste drugspand waar een slot op gaat in drie jaar tijd, alleen al in deze wijk.
Het gaat om hetzelfde pand als waar begin vorige maand nog een massale politie-inval was met stormrammen, schilden en zelfs een kettingzaag. Een 29-jarige Arnhemmer zit sindsdien vast voor handel in verdovende middelen.

'Uit de loop van crimineel circuit'

De drugshandel vanuit de woning heeft een constante aanloop met ruzie en geschreeuw teweeg gebracht, ziet de gemeente in meldingen van buurtgenoten. Door de woning nu voor drie maanden te sluiten 'verdwijnt het adres uit de loop van het criminele circuit', hoopt het stadsbestuur.
Dat dit al het dertigste drugspand sinds 2020 is dat wordt gesloten in deze Arnhemse wijk, verklaart de gemeente doordat 'buurtgenoten vaker drugsgerelateerde overlast en inspanningen melden'.

Gesloten zonder waarschuwing

Alleen al de aanwezigheid en productie van drugs ziet de gemeente als gevaar voor de openbare orde. "De handel versterkt dit, door de aanloop van gebruikers en anderen uit het criminele circuit. De aanwezigheid van een wapen onderstreept het gevaar. Daarom wordt het pand gesloten, zonder eerst te waarschuwen met dwangsommen."

Geen verantwoordelijkheidsbesef

De huurders zouden wel gebruik hebben gemaakt van hun recht om te reageren op de voorgenomen sluiting. Die toonden volgens de gemeente een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef voor de drugshandel, de aanloop en het wapen in huis.
Burgemeester Ahmed Marcouch noemt woonoverlast, zeker die door 'gevaarlijke drugsmisdaad', een van de meest venijnige vormen van criminaliteit. "Niet veilig kunnen zijn in je eigen portiek is onacceptabel. Daarom zetten we in op het zo snel mogelijk stoppen van de overlast. Zodat de buren en de buurt weer af zijn van de drugsmisdaadstress en verder kunnen met leven."
Bekijk hier onder meer de beelden van de massale inval vorige maand: