Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

'De wolf hoort hier niet', zeggen vier op de tien Gelderlanders

Eén van de inmiddels vele wolven op de Veluwe.
Eén van de inmiddels vele wolven op de Veluwe. © ANP
Het aantal tegenstanders van de wolf in Nederland neemt toe. Anderhalf jaar geleden vond ongeveer één op de vier Nederlanders dat de wolf hier niet thuishoort, inmiddels is dat één op de drie. In onze provincie is bijna 40 procent van de inwoners die mening toegedaan.
De cijfers komen uit een enquête van het ANP in samenwerking met Kieskompas. Zij vroegen ruim 9.000 mensen om hun mening over de wolf, die de laatste jaren meer terrein heeft gewonnen in Nederland. Het aantal mensen dat vindt dat de wolf thuishoort in Nederland is gedaald van 46 procent naar 41 procent. Ook bij de mensen die neutraal in de discussie staan is een daling te zien: van zo'n 30 procent naar een kwart.
In Gelderland leven op dit moment meerdere wolven. Hoeveel het er exact zijn, is niet bekend. Op de Veluwe lopen zes paartjes rond en als die paren, kunnen er zo vijf welpen bijkomen. Het totaal loopt dus mogelijk in de tientallen.

Debat over bestrijding

De verhouding tussen mens en wolf komt van tijd tot tijd op scherp te staan. Voorstanders van de wolf willen dat de overheid geld steekt in het beschermen van schapen. Tegenstanders zien juist graag dat het makkelijker wordt om het dier te bestrijden, door het weg te jagen of af te schieten. Zo is er al meermaals gesproken over het bestrijden van het dier met een paintballgeweer. Vóór 1 september doet de rechtbank uitspraak of dat mag.
Buiten Gelderland hebben zich ook wolven gevestigd in Drenthe. Ook lopen er met name aan de oostkant van het land geregeld wolven in hun eentje rond. Drenthe is de enige provincie waar een meerderheid van de mensen tegen de wolf is (ruim 54 procent). Ook in Friesland (43 procent) zijn relatief veel mensen tegen de aanwezigheid van de wolf in Nederland.
Bekijk de kaart van LocalFocus: