Stedendriehoek
Apeldoorn heeft nu de grootste warmtepompfabriek van Nederland

APELDOORN - Het is de grootste fabriek van warmtepompen in ons land: de nieuwe productielocatie van Remeha in Apeldoorn. Maandag werd hij geopend door demissionair klimaatminister Rob Jetten. Per jaar worden hier 140.000 warmtepompen gemaakt. Volgens Jetten is dit nodig voor het versnellen van de energietransitie. Worden warmtepompen nu goedkoper? En hoe lang wacht je er eigenlijk op?
Vier vragen en antwoorden over de nieuwe warmtepompenfabriek.
De wachttijd voor een warmtepomp is nu een jaar, wordt dat korter?
"Ja", zegt regiodirecteur Robert Poelman van installatiebedrijf Feenstra. "Die wachttijden zullen ongetwijfeld naar beneden gaan, maar niet op de korte termijn. Het grootste probleem is namelijk het personeelstekort. Het installeren van een warmtepomp duurt drie tot vier keer langer dan het monteren van een CV-ketel."
De fabriek wil daarom meer mensen inhuren voor de installatie. "Als we daarin slagen zal die wachttijd dalen." Dat tekort aan personeel is 'echt serieus', zegt Poelman. Het bedrijf is daarom flink bezig met het aantrekken van nieuw personeel. "Iedereen die wil, is welkom."
Een hybride warmtepomp kost al gauw 6.000 euro. Wordt de warmtepomp nu goedkoper?
"Dat vind ik lastig in te schatten", zegt Robert Poelman. "We moeten eerst zien of de beschikbaarheid van de warmtepompen ook daadwerkelijk op gang komt. De arbeid wordt steeds duurder vanwege de schaarste." Dat zal dus nog niet zoveel doen met de prijs: "In het begin niet, maar normaal gesproken is het wel zo dat wanneer het aanbod groter wordt en de vraag gelijk blijft, de markt zijn werk zal doen en de prijs wellicht zal stabiliseren."
Demissionair klimaatminister Rob Jetten: "Wij verwachten dat door deze fabrieken die erbij komen, de aanschafprijs naar beneden kan." Daarnaast wil hij mensen financieel tegemoetkomen. "Ik heb er met minister De Jonge voor gezorgd dat er heel veel subsidie beschikbaar is voor de aanschaf voor de warmtepomp."
Daarmee zou de terugverdientijd maar een paar jaar zijn. "Er is een paar duizend euro beschikbaar, bedrijven zorgen ervoor dat die subsidie makkelijk aan te vragen is." Maar ook het elektriciteitsverbruik kunnen mensen in de portemonnee voelen. "We kijken of we de energiebelasting wat kunnen verlagen, zodat het rendabel is voor iedereen om te verduurzamen en te investeren. Want we zijn ons het afgelopen jaar kapot geschrokken hoe hard het kan gaan."
Zijn de Apeldoornse warmtepompen voor ieder huis geschikt?
Vanaf 2026 komt er voor de meeste woningen een verbod op de plaatsing van CV-ketels die volledig op gas worden gestookt. Alleen voor appartementen, monumentale panden en woningen die binnen tien jaar op een warmtenet worden aangesloten, geldt deze regel niet.
"Een hybride warmtepomp is wel een oplossing voor het grootste deel van de gebouwde en bestaande woningen", stelt Remeha-directeur Arthur van Schayk. "Dit is een van de minst complexe manieren om te verduurzamen. Voor ongeveer driekwart van de huizen is de hybride warmtepomp toepasbaar."
De warmtepomp is dus niet voor elk huis geschikt. "Stel je voor dat je een enorm goed geïsoleerd nieuwbouwhuis hebt, dan is een volledig elektrische warmtepomp een oplossing. En als je kijkt naar een aantal monumentale panden, dan is een warmtepomp wel complex."
Voor 2030 moeten er 1 miljoen warmtepompen geplaatst zijn. Wordt dit gehaald?
"Deze fabriek in Apeldoorn is een hele belangrijke stap naar dat doel van 1 miljoen hybride warmtepompen in 2030", vertelt Minister Jetten. "De plannen zijn om binnenkort verder uit te breiden qua productielocaties. Daarmee kunnen we op tijd voldoende monteurs omscholen en huizen voorzien van deze duurzame warmtepompen." Maar gaan we het halen? "Het wordt wel even spannend, want krijgen we er snel genoeg meer van dit soort fabrieken bij? En kunnen we mensen snel genoeg omscholen?"
"Het zal uitdagend worden, maar de nieuwe fabriek draagt er wel aan bij", zegt ook Poelman van Feentra. "Afgelopen jaren was vooral de verminderde beschikbaarheid van materialen het grote probleem, nu ligt het aan het personeelstekort. Dat er nu meer materiaal beschikbaar is, zal sowieso een positief effect hebben op het behalen van die doelstelling."
Remeha-directeur Van Schayk is ervan overtuigd: "Als je rekent met de capaciteit van de industrie, dan gaan we dat halen. Er ligt een uitdaging bij - onder andere - de installatie. We hebben de ambitie volgend jaar 10.000 monteurs op te leiden. Dat gaat lukken, wij gaan dat doen."