Rivierengebied

Jos en Els bezorgd om XXL-windturbines: 'Bijna de Eiffeltoren'

Els en Jos zijn bezorgd om de windmolenplannen
Els en Jos zijn bezorgd om de windmolenplannen © Omroep Gelderland
ECHTELD - De nieuwe windmolenplannen bij Echteld en Lienden doen stof opwaaien. Bij één van de onderzochte varianten gaat het om molens met een piekhoogte van 270 meter. “Ja, dat is bijna de Eiffeltoren.. Die kan je vanuit heel Parijs zien”, reageert Jos van Veen uit Echteld. Hij en buurtbewoner Els Borst maken zich zorgen.
"Kijk, daar staan nu de oude windmolens", wijst Borst vanuit de achtertuin naar de al bestaande molens. Die zijn 135 meter hoog. “Als het om die hoogste variant gaat, moet vanaf de top de hoogte er nog eens bovenop. Ik vind het belachelijk.”
Het plan komt van Vattenfall. Het bedrijf wil tussen de zeven en elf windmolens gaan bouwen: de huidige windmolens worden dan gesloopt. Maar over de hoogte en de precieze locatie is nog niet veel duidelijk. Er zijn verschillende varianten ingediend en een commissie gaat daar nu naar kijken.

'Hoogste windmolens niet altijd de beste'

Daarbij worden ook verschillende hoogtes onderzocht: van 210 tot en met 270 meter hoog. "Uiteindelijk bepaalt de provincie hoe hoog de windturbines mogen worden. De hoogste turbines zijn daarbij niet altijd automatisch ook de beste", zegt een woordvoerder van Vattenfall. De maximale hoogte van 270 meter is volgens het bedrijf echt de max van de max.
Vattenfall zegt een goede balans te zoeken tussen zo veel mogelijk energieopbrengst en het beperken van de gevolgen voor de omgeving. "We kijken naar geluid, slagschaduw en de gevolgen voor de ecologie. Bovendien zijn er voor ons commerciële afwegingen", zegt de woordvoerder.

'We hebben al zoveel objecten van overlast'

Voor Els Borst is het beperken van de overlast hard nodig. "Je hebt daar al de Betuwelijn, de A15, de spoorlijn Arnhem-Tiel en de bestaande windmolens. We hebben al overlast van vier objecten”, somt Borst op.
Borst en Van Veen zijn niet blij met de windturbines. “De grootste zorg is overlast voor de omwonenden. Geluidsoverlast en een maat windmolen die nog niet op land gerealiseerd is. En een totale verrommeling van het landschap”, reageert Van Veen. “Ik weet niet waar het eindigt.”
"Wij hebben hier wel een woonomgeving en geen industrieel gebied", vult Borst aan. "Dat wordt terzijde geschoven."
Buurtbewoners maken zich zorgen om nieuwe windmolenplannen:
Zorgen om nieuwe torenhoge windmolens

Provincie hakt knoop door

De hoogte en de exacte locatie van de windmolens is nog niet bekend: daarvoor moet eerst dat onderzoek worden afgerond. Pas dan gaat de provincie zich erover buigen. Dat gebeurt waarschijnlijk volgend jaar. Ook Vattenfall heeft nog geen duidelijkheid. "Tot die tijd kunnen we echt nog niet zeggen welke hoogte de turbines zullen krijgen", zegt de woordvoerder.
De uiteindelijke beslissing over de hoogte van de turbines wordt door de provincie gemaakt. Voor Statenlid Anton van Straten van 50Plus is het helder: dit is veel te hoog. “Ik vind dit absurd. 270 meter kan echt wel op een landelijk gebied, maar zo dicht bij de bebouwing vind ik echt onacceptabel.”
Hij begrijpt de zorgen van de omwonenden. "Zeker, ook als je ziet wat de afstand tot de woonhuizen is."
De provincie wil nu niet ingaan op de hoogtes. "Wij wachten eerst de onderzoeken af, voordat we daar wat over zeggen", aldus een woordvoerder.