Rijk van Nijmegen

Inspectie onderzoekt dood cliënt zorginstelling Groesbeek

De bewoner overleed in zijn woning bij Pluryn.
De bewoner overleed in zijn woning bij Pluryn. © Omroep Gelderland
GROESBEEK - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoekt wat eerder deze maand voorafging aan de dood van Jitze (60) in een Groesbeekse zorginstelling. De man werd dood gevonden in zijn woning in de instelling.
De bewoner had voor zijn overlijden ruzie met andere cliënten. Medewerkers moesten ingrijpen. Ook naar personeel zou Jitze hebben uitgehaald. Volgens bronnen legden personeelsleden hem verschillende keren op de grond en hielden ze hem vast om zijn agressie te beteugelen. Ook ging volgens hen daarna het slot op de deur van zijn woning.
Vanuit het raam zag personeel hem zijn duim opsteken. Niet veel later ontdekten medewerkers dat Jitze niet meer ademde. Onderzoek moet uitwijzen of personeel de juiste protocollen heeft gevolgd en of er verbeterpunten zijn voor de toekomst, aldus de Gelderlander.

Onderzoek politie

De politie concludeerde eerder na onderzoek dat "niets wijst op een verband tussen het conflict en het overlijden van de man. Daarmee is er ook niets wat op dit moment wijst op een eventueel misdrijf".
Dat de inspectie zelf een zogeheten calamiteitenonderzoek doet in plaats van de zorginstelling, komt volgens een IGJ-woordvoerder omdat er sprake is van overlijden "tijdens of direct na dwang". Op de locatie in Groesbeek verblijven (jong)volwassenen vanaf 16 jaar met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen.